От просветното министерство твърдят, че неточност в изпита няма

Задача от матурата по български език и литература предизвика напрежение сред деца и родители. Седмокласниците се явиха на препитването в понеделник.

В зададен им текст учениците трябваше да открият 14 грешки. При думата „лесно преносима” - учениците трябваше да посочат, че се пише с „е”, а не с „и”( лесно приносима – грешно). Спорът обаче дойде от това дали думата се пише слято, а не разделно, както е в текста.

Вижте ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ на матурата по БЕЛ след 7 клас

От просветното министерство твърдят, че неточност в изпита няма. „Още с ключа за отговори има указания, така че ако някой търси спорен въпрос просто защото няма такъв, а трябва да се намери, ще трябва да разочаровам всички, които тръгват негативно към изпитите - това създава напрежение в учениците”, заяви зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Все пак от ведомството решиха да признават и двата варианта на изписване на думата – слято и разделно, за правилни.

Все пак от ведомството решиха да признават и двата варианта на изписване за правилни. На същото мнение са и от БАН.

„В текста става въпрос за начин на пренасяне на бутилираната вода, не се дава характеристика на бутилка. Ако са заменени думите - в случая "лесно преносима", няма да има никакъв проблем да бъде написано "преносима лесно"”, обясни Катя Чаралозова.

Правилата в българския език са едни, категорични са експертите. Разминавания обаче и преди са се случвали на матури заради различната интерпретация.

Днес пък над 60 000 седмокласници се явиха на външното оценяване по математика. Това е вторият задължителен изпит за учениците преди кандидатстването в гимназия.

Спокойни за алгебрата и притеснени за геометрията. Така седмокласниците влязоха в изпитните зали. Най-несигурни повечето ученици се чувстват при задачите за движение. „При тях могат да се объркат много неща при сравнението на скоростта, пътя и времето”, каза Стефан.

Увеличава се броят на зрелостниците с максимален резултат на матурите

 Максималният брой точки, който могат да получат седмокласниците е 100. Повечето изчисляват, че ще са им необходими поне 80, за да влязат в избраната гимназия. „Изпитът е много важен и от него ще зависи това, което ще работя и най-вероятно ще трябва да се постарая много”, коментира Симеон.

Когато и двете оценки са ясни, учениците могат да подадат документи за прием в гимназия - тази година това ще става изцяло онлайн.

Първото класиране на седмокласниците излиза на 11-ти юли. А от министерството вече планират нов формат на изпитите - целта вече няма 

Резултатите от изпитите ще станат ясни на 27 юни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.