Недоволството беше изразено пред Министерския съвет

„Още една година смърт" - с този лозунг протестират днес граждани, които точно преди година заявиха, че искат забрана на фермите за ценни кожи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Под прозорците на Министерския съвет те са опънали и друг лозунг – „400 000 животни убивани в газови камери всяка година”.

„Точно преди 1 година внесохме 51 000 подписа в НС с искане за забрана на фермите за ценни кожи. Внесохме и законопроект, който трябваше да бъде разгледан от комисиите и да привлече интереса на депутатите. До момента този законопроект не е внесен от нито един от депутатите в НС”, обясни Петя Алтимирска, един от организаторите на протеста.

Тя обясни, че във вторник е имало среща със зам.-министъра на земеделието и храните Янко Иванов.

„Разбрахме, че се подготвя проект за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, дори създаване на нов такъв закон. Имаме обещанието, че ще бъде включен текстът, който ние предлагаме”, заяви Алтимирска.

„Техни представители са в работната група, която подготвя всички законопроекти и законови разпоредби. Имаме сериозен напредък по отношение на наредбата за отглеждане на тези животни. Трябва да я довършим”, заяви Янко Иванов.  

Ангажираните с темата бяха подготвили и флашмоб.  

В позиция до NOVA от Съюза на норковъдите заявиха, че на този етап няма да коментират протестите срещу бизнеса им, но са отворени за диалог.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.