Това се казва в становище на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори

Недопустимо e в една правова държава, каквато е България, да се организират протести в защитата на трайно установени противозаконни практики като пиратството на телевизионно съдържание, което нанася вреди върху различни икономически сектори и върху държавата. Това се казва в становище на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори /АБРО/.

От асоциацията обръщат внимание, че организаторите на протеста представляват много малка част от предприятията, разпространяващи телевизионни програми в България. „Съществува друга организация на кабелните и DTH оператори, която обединява по-голямата част от сектора и която не е изразила подкрепата си за протеста”, пише в становището.

От АБРО подчертават, че пиратството на телевизионни програми нарушава условията на конкуренцията в държавата, засягайки кабелните и DTH оператори, които оперират „на светло“.

„Същевременно пиратството на телевизионни програми нарушава условията на конкуренцията в държавата, засягайки кабелните и DTH оператори, които оперират „на светло“ – сключват договори за разпространение на програми и декларират коректно броя на абонатите си. Справедлива конкурентна среда може да бъде постигната преди всичко чрез преустановяване на противозаконните практики за незаконно разпространение на програми, за което е необходима и подкрепата на държавата. Комисията за защита на конкуренцията в решението си по извършения през 2018 г. секторен анализ на медийните пазари препоръча „провеждането на политики за изчистване на „сивия сектор““,  се казва още в становището.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.