При първо провинение наказанието е глоба, при второ - уволнение

Уволняват шофьора на училищния автобус, който беше хванат с 1.25 промила алкохол. Шофьорската му книжка е отнета и ще му бъде повдигнато обвинение.

Случаите с пияни шофьори на автобуси не са много. При последната акция на полицията в рамките на седмица през май са били проверени 2000 автобуса. При трима от водачите пробата за алкохол в била положителна.

Ще бъде ли наказан шофьорът на училищен автобус, хванат пиян?

Част от шофьорите от градския транспорт се тестват с дрегер, който дори не отчита промили, а измерва със стрелка дали си пиян. При първо провинение наказанието е глоба, а при второ - уволнение.

„Проверките за алкохол са безкомпромисни и наказанията за нарушителя не са приятни. След като мръдне стрелката на апарата, грубо казано, за нас това е достатъчно, че този водач не може да работи. Колко е, е без значение”, обясни Емил Ботев, организатор експлоатация на градския транспорт в частна фирма.

За първо провинение санкцията е 100 лева. При второ провинение – дисциплинарно наказание.

За последните няколко години петима шофьори от частната фирма, която обслужва и градски, и международни линии, са били уволнени за алкохол. В столичния автотранспорт са по-стриктни. А дрегерите им – по-модерни.

Хванаха шофьор на училищен автобус в нетрезво състояние

„Концентрацията на остатъчен алкохол в дъха може да бъде максимум 0,2 процента, което е по-малко от допустимото от Закона за движение по пътищата – 0,5 промила”, обясни Борислав Попов от Столичен автотранспорт.

Когато се прибират от смяна, водачите отново дават проба за алкохол. Често за тях има и изненадващи проверки на спирките, където имат право на почивки. Нарушителите не са много.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.