Признатият за виновен ще лежи само 3 години, вместо дадените му на първа инстанция 20

Роднини и приятели на момче, което беше убито заради цигара, се събраха пред сградата на съда в Бяла на протест. Причината е, че обвиненият в убийството мъж първоначално получи 20 години затвор, но на втора инстанция наказанието му беше намалено със 17 години и магистратите решиха той да лежи само 3 години. Според близките на убития младеж това решение е несправедливо.

Случаят е от преди 2 години. Тогава, пред дискотека в града, група мъже поискали цигара от  18-годишния Алекс Алексиев. Той им отговорил, че не пуши. Завързала се разправия, след което момчето е нападнато. Два дни по-късно то издъхна в русенската болница.

„Бихме искали  да покажем, че това не е справедливо. Защото днес се случва на Алекс, на наш приятел, а утре може да е на някое друго дете”, коментираха приятели на убитото момче.

„Установено беше в досъдебното производство, че е нанесен тежък удар в черепната област и сега извъднъж това изчезва, по точно не че изчезна, промени се. Аз затова искам да се промени тая съдебна система”, обясни Силвия Панайотова, леля на Алекс.

„Аз ако отида и кажа на тази съдийка „Засрами се” - ще ме осъди на пет години”, коментира кметът на Бяла Димитър Славов.

Десетки черни балони в памет на Алекс полетяха към небето днес. 

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.