"Няма да се допусне и нарушаване в изплащането на пенсиите", каза още той

Пощенски станции категорично няма да бъдат закривани. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с проектозакона за пощенските услуги, който се гледа в пленарна зала. В него имаше текст, който позволяваше пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити. В пленарна зала този текст беше отхвърлен от депутатите.

„Има места, където наличието на пощенска станция не е гаранция или условие за развитие на услугата. Скоро имах случай, в който кметът на Долна баня помоли да използва пощенската станция за шах клуб, защото има пощальон, който обслужва населението без да е необходимо да се ползва пощенска станция. Целта не е да пазим сградата, а да пазим услугата”, заяви Желязков, цитиран от БГНЕС.

Росен Желязков: Пощенските услуги навлизат в нов технологичен етап на електронна търговия

Въпреки това няма да се закриват пощенски станции, ако това е предпоставка за по-доброто или единственият начин за обслужване.

Желязков припомни, че мрежата на „Български пощи” се състои от около 3000 станции, част от които само се поддържат и генерират дефицити, които се покрива от компенсацията, която държавата дава на дружеството. „Идеята на закона беше да се създаде онзи модел, който през санкцията на Комисията за регулиране на съобщенията, да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа”, обясни още той и добави, че държавата изплаща по близо 50 млн. годишно компенсации на дружеството.

На въпрос дали в определени случаи ще се прибягва до закриване на станция, Желязков обясни, че ако на една улица има два клона, то единият ще бъде закрит, тъй като дублира дейността на съседния, но това няма да доведе до дисбаланс в предлагане на универсалната пощенска услуга, увери министърът на транспорта.

Желязков: Трябва да бъде преосмислен цялостният подход по Пакета за мобилност I

Желязков обяви, че няма да се допусне нарушаване в изплащането на пенсиите. „Важно е да се има предвид, че изплащането на пенсията не е част от универсалната пощенска услуга. Това е друг вид услуга, която се предоставя от пощите. Държавата има ангажимент да плаща пенсиите независимо дали чрез или през „Български пощи“, така че изплащането на пенсиите ще бъде гарантирано. Ние говорим само за станции, където се предоставя само универсална пощенска услуга“, подчерта министър Желязков. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.