Тя присъства и на откриването на нова спортна площадка в Кривина

Предложеният нов подробен устройствен план на Борисовата градина трябва да бъде преработен и възможността да се строи в рамките на парка да бъдат изцяло премахнати. Това разпространи в своя позиция столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посочи конкретните си забележки относно предложението на арх. Ковачев. Кметът на София присъства и на откриването на нова  спортна площадка в Кривина. 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Освен това столичният кмет се обяви против възстановяването на Климатичното училище и настоя теренът да бъде запазен като част от зелената система на парка.

„Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители“, посочва в становището си Фандъкова и подчертава, че е против да се допуска каквото и да било застрояване на територията на Борисовата градина, дори и за реализилането на идеята да бъде създаден „Музей за зелена памет“ на мястото на сегашната автокъща, която ще бъде премахната, както и ресторант "Веселото село". В момента се водят дела, тъй като собствениците обжалват издадените от общината заповеди за премахване на обектите.

Организации искат референдум за бъдещето на Борисовата градина

Кметът не подкрепя и предложението в проекта за изграждане на атракционна железница в участъка от съществуващата жп линия.

Градоначалникът приема предложението да се изгради подземен паркинг под автокъщата. Съгласна е съществуващите стадиони да бъдат реконструирани, но в сегашните си граници. Фандъкова настоява да се преосмисли и идеята за подлез при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия.

Наред със забележките Фандъкова предлага да се възстанови атракционът „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъщата, както и да се подобри веломрежата в Борисовата градина. Тя иска да се изследва и възможността обхватът на плана да се разшири като в него се присъедини и територията около река Аджибарица, която граничи с парка и сега попада в плана на жилищния комплекс „Дианабад“.

Кметът на София настоява всички тези забележки да залегнат в предложения от арх. Ковачев Подробен устройствен план на Борисовата градина и да се проведе процедура за ново обществено обсъждане.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.