Последваха упреци в подмяна и в политически рекет

Изненадващ ход отложи гласуването на по-малко пари за партиите. Парламентът не обсъди дали за всеки глас да се получава по 1 лев, както предложи правителството. Последваха упреци в подмяна и в политически рекет.

Денят в парламента започна с изненада – невнесен доклад. Документът реално е вчерашното решение на бюджетната комисия, която прие хем партиите да получават по 1 лев на глас, хем да могат законно да се финансират от външни хора и фирми. Забавеният текст предизвика процедурен ход и темата за парите на партиите естествено отпадна от дневния ред. Формално. Така или иначе депутатите я зачекнаха и се обвиниха взаимно в подмяна, в политически рекет и в нищо-правене.

Борисов събира коалиционните партньори за партийните субсидии (ВИДЕО+СНИМКИ)

​„По процедура точката трябваше да отпадне от дневния ред”, обясни Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

И точката отпадна.

Малкият партньор НФСБ остана благодарен, защото да се отложи и да се помисли повече било по-разумно.

„До момента прекалено прибързано се коментира този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидирането на многопартийната демокрация в България”, заяви Валери Симеонов.

НФСБ поиска преговори - първо с ГЕРБ, после и с другите. А другите от ДПС се усъмниха, че малките коалиционни партньори натискат големите.

„Мъничкият коалиционен партньор е поискал това отлагане. Не е нужен този рекет, но не е нужно и ГЕРБ да се поддава на него”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Отложиха окончателното гласуване на партийната субсидия

Да поддадат обаче на тяхното предложение, настоя ДПС – а именно да няма ДДС върху книгите и да се сбъднат безплатните детски градини.

„Няма никакъв аргумент да не се случи, освен партийният егоизъм”, заяви Цонев.

Не егоизъм, а подмяна, видя другата част от опозицията - БСП - в отложените субсидии и в изтребителите.

„Подменена беше парламентарната република с едноличната власт на Бойко Борисов. Дойде и разпореди и днес го оттегли тихичко. От Брюксел разбрахме, че държавата ще вземе нов заем - това е подмяна”, заяви Корнелия Нинова.

„Аз ще припомня, че предложихме 1 лев. Имахме готовност и БСП ни призоваваха да минем към диалог”, коментира Тома Биков от ГЕРБ. „Днес когато проявяваме склонност към диалог и едва ли днес виждаме, че БСП са застъпници - те нямат предложение - те не казват за колко лева. Позицията на БСП е: „Нека да се пазарим и две години го обсъждаме, но не приемаме да казвате, че правим театри”, заяви Биков.

„Днешният ден е фиаско за Борисов. И докато върви отлагането, ще кацнат едни F-16. За българския народ да плати 2,2 млн. – за това беше целият цирк”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Ваша работа е кой ще ви е лидер, нашата работа е да пазим държавата от вас. Пожелавам ви успех в промяната и сигурен съм някой ден и вие ще имате светло бъдеще”, отговори Тома Биков.

Разговорът за бъдещето на партийните пари продължава на коалиционен съвет другата седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.