Актуализираме бюджета за изтребителите, ако се наложи

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че остават твърдо на предложението си от 1 лев партийна субсидия. Премиерът съобщи още, че ако се налага, бюджетът може да бъде актуализиран за покупката на новите F-16.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Партийната субсидия донесе напрежение не само в пленарната зала, но видимо и в управляващата коалиция. Премиерът видя грешка в действията на ГЕРБ и реагира от Брюксел.

„Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с тях. Не го направиха. Правилно реагираха „Обединени патриоти”. Сутринта ги чух всичките – и Валери, и Волен, и Каракачанов. Във вторник в 09:00 часа ще се съберем на коалиционен съвет”, заяви Борисов.

Отложиха намаляването на партийната субсидия

След като левицата днес хвърли шепа камъни в полето на ГЕРБ премиерът върна атаката.

„Кое е фиаско, че 2 млн. и половина гласуваха за един лев. Те са царе на такива думи. Те не могат да си решат още въпроса дали ли са – не са ли дали оставки. Защото и там говореха много, след това – пълен обрат”, заяви Борисов.

От Брюксел премиерът коментира и появилата се отново на дневен ред тема за покупката на нови бойни самолети F-16 от САЩ. Офертата за тях вече била налице, а преговорите към своя край. Вчера излезе информация, че заради покупката на самолетите правителството ще натовари външния дълг с още 300 млн.лв. Днес обаче премиерът обяви:

„Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента. Ще актуализираме бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме. Около 2,2 милиарда някъде”, заяви Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.