Причината - не е готов докладът на бюджетната комисия

Парламентът отложи окончателното приемане на промените, свързани с намаляването на партийните субсидии. Те бяха предвидени като първа точка в дневния ред на Народното събрание.

Причината планираната за днес промяна да отпадне, е, че не е готов докладът на бюджетната комисия. Мнозинството от депутатите подкрепиха отлагането - 186 гласуваха "за", само двама се възпротивиха, а 7 се въздържаха.

Бюджетната комисия намали на 1 лев парите за партиите

Само преди ден депутатите от комисията приеха на второ четене промени в Закона за политическите партии, с които свиха държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за получен действителен глас.

Поправките в закона позволиха и юридически лица да предоставят дарения на политическите формации, както и безплатно ползване на партийните офиси. Промените трябваше да влязат в сила от 1 юли. Все още не е ясно кога законовата поправка ще стигне отново до пленарната зала. 

„Чухме и други аргументи на малкия коалиционен партньор, които бяха също толкова нелепи. Като например казаното от Валери Симеонов в едно студио, че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС подменяли вота на избирателите. Не е нужен този рекет към ГЕРБ, но не е и нужно ГЕРБ да се поддава на него”, коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„До момента се коментира прекалено прибързано. Прекалено под емоция се коментира този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидирането на партийната демокрация в България”, каза Валери Симеонов от „Обединени патриоти”.

„За пореден път беше подменена парламентарната република и правовата държава с еднолична авторитарна власт на един човек – Бойко Методиев Борисов. Без споразумение дори с коалиционните си партньори, с които „управлява” – „Обединени патриоти”, без обсъждане в парламентарната група на ГЕРБ, дойде в парламента и разпореди - 1 лев субсидия. Разпореди го гръмко и с фанфари и днес го оттегли тихичко и с оправдания, че нямало доклад от Комисията”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Борисов събира коалиционните партньори за партийните субсидии (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Аз ще припомня, че преди две седмици ние предложихме субсидията да стане на 1 лев и през цялото време колегите от БСП ни убеждаваха как трябва да се мине към диалог. Днес, когато проявяваме склонност към диалог ни казват, че сме направили този дебат с пълното съзнание, че субсидията няма да падне и едва ли не днес вече виждаме, че БСП са застъпници за намаляване на субсидиите. Не приемаме да ни обвинявате, че по някакъв начин сме си правили някакви театри тук”, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

На парламентарните упреци на лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов отговори от Брюксел, че наистина не са не са предупредили „Обединени патриоти” за решението им за партийните субсидии.

„Те винаги са победители, така че кое е фиаско? Това, че две години си траеха и не смееха да се обадят да не ги изязди Слави Трифонов? Както виждате, не смеят да му кажат името докато още има предаване. Кое е фиаско? Това, че два милиона и половина гласуваха за 1 лев? Колко гласуваха за БСП или за ГЕРБ, за да говорим от името на всички? Така че те са царе на такива думи”, коментира Борисов.

„Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с тях както и с ВОЛЯ, ДПС и да кажат за нашето становище, което е съобразено с референдума и с 2 млн. и половина души. Не го направиха. Правилно реагираха „Обединени патриоти”. Във вторник, в 9 часа ще се съберем на коалиционен съвет и ще ги изговорим всички тези неща”, каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.