Целта е да бъде спасен от изчезване подвидът северен бял носорог

Учени успяха да поставят ембрион на женски носорог, чиито яйцеклетки са оплодени ин витро,  предаде БТА. Целта е да бъде спасен от изчезване подвидът северен бял носорог.
 
Ембрионът е поставен миналия месец на южен бял носорог в зоологическата градина в Хожов, Полша, каза Томас Хилдебрант от Института по зоология в Лайбниц. Той участва в международен екип "Биорескю" за спасяването на северния бял носорог.

Пращат носорог от Единбург на любовна експедиция в Индонезия

Учените се надяват да получат разрешение от кенийските власти да извлекат яйцеклетки от последните две представителки на северния бял носорог, които не биха могли сами да износят ембрион. Последният мъжкар от този подвид - Судан, умря през март 2018 г. Специалисти запазиха замразени проби от спермата на няколко други мъжки и сега се надяват да ги използват, за да спасят вида. "Това е първото истинско доказателство, че цялата процедура, която сме разработили на теория, може да е успешна", заяви Хилдебрант.

В Кения маркираха 22 носорози, за да ги опазят
 
Той обаче предупреди, че макар и ембрионът да нараства, той е по-малък от очакваното и още не се е ясно дали ще се имплантира в лигавицата на матката и ще продължи да се развива.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си