Презастрояването в някои квартали на София е много сериозен проблем, смята столичният кмет

От 30 юни започва тежък ремонт на участък от бул. „България“, който ще затрудни движението в тази част на града, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на "Здравей, България".

„Моля за извинение и за разбиране. Ще дадем достатъчно информация за това. Миналата година изпълнихме един участък. Видяхме, че няма алтернатива, трябва да продължим, въпреки че е тежко”, добави тя.

„Презастрояването в някои квартали на София е много сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете”, смята още Фандъкова.

Според нея не е тайна, че в Южния парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени. „Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема”, каза още тя.

"Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение”, коментира още тя.

Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Относно критиките към ремонтите в София, Фандъкова коментира: „Най-големите проблеми са свързани с изпълнението на големите проекти. Изпълнявали сме над 300-400 обекта, които са с особена трудност. По отношение на ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, както и на други проекти, най-големите проблеми са в проектите. Затова се налага в хода на изпълнението на проектите, те да се променят. Това е част от изпълнението”.

За бъдещето на Борисовата градина столичният кмет обясни, че целта на заложения устройствен план е да се запази незастроената територия и да не се допусне ново строителство и застрояване. „Процесът на приемането и обсъждането на плана е изключително прозрачен. Внесла съм моите предложения публично и ще настоявам те да бъдат приети. Настоявам Борисовата градина да се запази във вида, в който я познаваме. Не допускаме ново строителство”.

„Планът ще стане факт, когато Столичният общински съвет го приеме”, каза още тя.

Жители на столичен квартал на бунт срещу застрояването на зелени площи

На въпрос дали Фандъкова ще се кандидатира отново за кмет на София, тя отговори: „Със сигурност ще обявя своето решение, когато го взема. Това ще бъде, когато наближи времето за това”.

„Всички кандидати съм сигурна, че внимателно обмислят и вземат решения и се надявам, че ще предложат добри предложения за града. За съжаление виждам, че насоката на кампаниите обикновено е в негативен план”, каза още тя.

Относно подадената оставка на шефа на "Строителния контрол" в Столичната община - архитект Влади Калинов, Фандъкова коментира: „Архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се съгласи, че има нарушения. Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.