Онлайн платформа превръща четенето в забавление

"Книговище", финалист в петото издание на ПРОМЯНАТА, е онлайн платформа, която насърчава децата да четат с удоволствие и разбиране. Тя е създадена като онлайн игра с въпроси и отговори върху прочетени детски книги, читателски дневник и пътеводител в света на книгите. В платформата можете да намерите 352 въпросника, които децата могат да решават индивидуално, или пък да се състезават с другите членове на семейството и класа си.

„Нежеланието на децата да четат е един много основен въпрос за "Книговище". Ние сме много зорки за това как може платформата да помогне именно на тези деца. Един от проблемите, които действително установяваме е, че много често четенето минава през задължителните препоръки”, разказа една от създателките на "Книговище" Искра Джанабетска.

Книговище споделят своя опит като социални предприемачи и за пътя си в ПРОМЯНАТА

„Ако на едно дете, което тъкмо се е научило да чете и все още се бори със сричките, за ваканцията му дадеш списък с 10 книги, обемът със сигурност ще го стресне”, посочва още тя.

Според нея децата се сблъскват с лексика и представи, което са далечни от тяхното ежедневие. „Затова е хубаво да се следи детето какво действително му харесва и да му се дават неща, които то може лесно да преглътне”, казва тя.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с Фондация Reach for Change България. Конкурсът е отворен за кандидатстване за шеста поредна година до 18 юли на www.nova.bg/promyanata.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.