При стрелба пред джамията Сунна в четвъртък бяха ранени двама души

Френската прокуратура отхвърли версията, че стрелбата пред джамия в западния град Брест е атентат, съобщават Франс прес и БТА. "Откритите досега улики не позволяват да се смята, че става дума за атентат", заяви главният прокурор на Брест Жан-Филип Рекапе, подчертавайки, че антитерористичният отдел на прокуратурата в Париж не е поел случая.

При стрелба пред джамията Сунна в четвъртък бяха ранени двама души, включително имамът, съобщиха запознати със случая източници на АФП. 

Двама души са ранени при стрелба край джамия във Франция (СНИМКИ+ВИДЕО)

Предполагаемият нападател беше открит мъртъв, недалеч от колата си. Изглежда, че той се е прострелял в главата, според полицейски източник. 

Нападателят няма досие и не е познат на полицията, нито е известен като привърженик на крайната десница. До тялото му са намерени документи.

Имамът е получил четири куршума - два в тялото и два в краката. Друг вярващ е получил два куршума в краката. Животът им обаче не е в опасност, съобщи Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание. Според него имамът вече е бил заплашван от групировката ИДИЛ, защото проповедите му съответстват на ценностите на Френската република.
„Ако нападението беше фундаменталистко, ИДИЛ щеше да го приветства”, подчерта представител на Съвета.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.