Те са обхванали Анталия и Измир

Турски пожарникари работят за овладяване на пожари, избухнали в тревисти или залесени райони на южна провинция Анталия и западната област Измир, съобщи БГНЕС.

В района на Серик, на 38 километра източно от средиземноморския курортен град Анталия, огнеборците, подпомогнати от четири хеликоптера и 12 пожарни коли от регионалната дирекция по горите успяха да поставят под контрол горски пожар, който избухна в неделя вечер.

Областният губернатор Халук Шимшек каза, че местната власт ще помогне на жителите, които са загубили собственост в пожара. Той допълни, че в неделя вечер на седем различни места в района са пламнали стърнища, и предупреди жителите да не изгарят стърнища поради висок риск от пожари.

Големи горски пожари бушуват в Испания и Германия (СНИМКИ)

В квартал „Мендерес” в Измир пожар избухна в неделя вечер в тревиста местност близо до брега на Егейско море и бързо се разпространи поради ветровитото време. Все още не е известна ричината за пожара, който избухна в квартал "Йоздере Джумхуриет". Властите предупредиха, че пожарът може да се увеличи. Ветровете понесоха дима от пожара към морето, което накара някои хотели да евакуират гости.

Кметът на „Мендерес” Мустафа Каялар заяви в неделя вечерта, че два хотела са били евакуирани и някои пътища са били затворени за движение.

6 загинаха при пожар в психиатрична клиника в Украйна

Югозападното крайбрежие на Турция, популярно сред летните туристи, които се тълпят по плажовете и морски курорти, е било засегнато от топлинна вълна, която обгърна Турция и Европа през изминалата седмица. В части от западната провинция Айдън, разположена на юг от провинция Измир, във температурите достигнаха 43 градуса по Целзий.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.