Учебното заведение се намира в кв. „Факултета”

Директор с мисия. 75-то Основно училище „Тодор Каблешков” се намира не къде да е, а в ромския квартал „Факултета”. Директорът Лава Коцева и нейните двама помощници - бивши професионални футболисти, са приели за мисия да върнат ромските деца в училище.

Само на метър от училището се намира така наречената „Камбоджа” – най-беднат част от квартала. Картината обаче се промяна, когато децата от „Факултета” прекрачват прага на училището. Там ги чакат двама мъже.

„Изискваме бележници, да се редовни в училище, да нямат слаби оценки. Ако имат слаби оценки за една седмица ги изкарваме от тренировъчния процес”, разказа бившият професионален футболист Илиян.

МИСИЯ „БУДИТЕЛ”: Какво мотивира младите учители да работят у нас?

Заедно с група приятели създават футболен клуб, където децата от квартала могат да получат подкрепа и възможност за развитие.

От тази година Илиян и Ангел са медиатори, назначени към училилището и имащи за задача да помагат в комуникацията между родители, учители и деца. Единият отговаря за дисциплината в училище, а другият обикаля квартала, за да убеди родителите колко е важно дацата да завършат училище.

Двамата получават покана да се включат в училищния колектив от новата директорка – Лава Коцева. 

НАЧАЛО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА: Първи звънец за 60 000 първокласници

По думите на всички учители именно тя преобразява училището. Вече има клубове по интереси – мажоретки, балет, млади учени.

Повечето мажоретки в училището искат да станат адвокати и благодарят на своята преподавателка за усилията, които полага за тях.

В училището има учители, които са от ромски произход и служат за пример. Всички преподаватели са приели за своя мисия да дадат бъдеще на децата от „Факултета”. И по думите им – усилията си заслужават.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.