Тя е обявена за 3 юли

Важна новина за всички, които планират пътуване в Гърция. От тази нощ фериботите в цялата страна спират да работят. Корабите към островите няма да се движат заради 24-часова стачка на моряците.

През пристанището в Кавала минават и пристигат фериботите от и за остров Тасос – една от предпочитаните дестинации за българите, които почиват в южната ни съседка. Оказва се обаче, че на този етап, никак не е сигурно, че този ферибот в сряда отново ще тръгне за остров Тасос. Причината е общата стачка, която са обявили фериботите. Екип на NOVA успя да разговаря с част от докерите, които не са убедени обаче, кои фериботи ще стачкуват в сряда. От касите на които продават билети заявиха, че стачката няма да обхване фериботите за остров Тасос, но всичко това ще стане ясно в сряда.

Тапи по магистралите и километрични опашки на гръцката граница (ОБЗОР)

Фериботът от остров Тасос пристига на пристанището в Кавала. Докерите обаче не искат да говорят. Още щом виждат екипът на NOVA, решават да запазят мълчание. Един от тях от палубата ни казва, че не вярва докерите да са задружни и е убеден, че стачката утре няма да е всеобща. На касите ни уверяват, че за Тасос в сряда фериботите ще пътуват въпреки протеста, но туристите все пак са притеснени.

„Ако някой си е направил плановете да ходи до острова, според мен би имал големи пречки. Много лошо, няма да могат да се приберат”, каза Иван Петков.

„Ние отидохме днес и се върнахме днес, не съм чула да говорят нищо”, каза Катя Тончева.

„Проблем е за туристите, които имат резервации, но и не само за туристите. Това е мащабен проблем за Гърция. Разбирам, че докерите имат нужда да се борят за по-добър живот, но мисля, че има и по-добър начин да разрешат проблемите си”, коментира Младен, който е турист от Босна и Херцеговина.

Какви документи са необходими за пътуване на непълнолетни извън страната?

В Гърция обаче, всички подкрепят пристанищните работници. „Съгласна съм с тях, защото наистина не е добра ситуацията за работниците на фериботите. Да, може би ще има проблеми за туристите, но при всички стачки някой страда”, коментира Панайота.

Българските туроператори силно се надяват стачката в Гърция да не засегне българските туристи, защото загубите за хората биха били големи.

„Ако не дай си Боже имаме един ферибот, който трябва да заведе едни туристи до някакъв остров, който и да е – Кос, Родос, Лесбос или каквото и да е друго, и се наложи да не се ползва тази нощувка, то е за сметка на клиентите. Ако има стачка ще бъде в много неприятен момент,  защото сега е разгара на сезона и защото има много хора, които са си платили почивките, които са планирали отпуски и ще бъде много, много, много неприятно за всички”, каза Здравка Чимева, турооператор.

На морския терминал в Кавала обясниха, че не могат да преценят колко българи са планирали да пътуват за Тасос утре, защото билети за ферибота се купуват обикновено в същия ден.

Другото, което обясниха на пристанището е, че вече доста българи пътуват за остров Тасос. Сезонът вече е настъпил и сериозно количество билети са резервирани в посока остров Тасос. Надеждите са все пак утре да няма проблеми и отмяна на резервациите за хората, които са решили да почиват, пътувайки с ферибот.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:

-  Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107

-  Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.