Според главния редактор на списание „Аеро” има няколко опции за финансиране на сделката

„Даден е един минимален оптимален вариант, който позволява въвеждането на самолетите във въоръжение и започването на тренировъчния процес на пилотите. В последната цена влизат и учебните ракети. В нея има всичко необходимо, за да може самолетите да изпълняват основните си задачи”.Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” военният експерт Добромир Тотев.

Демонстрираха зареждане на F-16 във въздуха

Според главния редактор на списание „Аеро” Красимир Грозев има няколко опции за финансиране на сделката – чрез емитиране на външен дълг и кандидатстване за кредит от банка или банков консорциум. По думите му, ще ма и проблеми при експлоатирането на F-16. Един от тях е инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево”. A за подобряването й ще бъдат необходими необходими около 100 000 000 лева. По думите му въпросът за избора между „Грипен” и F-16 вече не стои на дневен ред.

ЦЕНАТА НА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ: 2,2 млрд. лв. е офертата на САЩ

Той коментира и скандалът за това къде да бъде извършен ремонтът на самолетите „СУ-25”, в който се намеси и икономическия министър Емил Караниколов.  „Министерството на икономиката трябва да издаде разрешение за временен експорт в Беларус. Т.е. нищо не е сигурно”, обясни Красимир Грозев.

Според Добромир Тотев договорът за ремонта е трябвало вече да е готов и да бъде придвижен към комисиите в парламента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.