Недоволството е предизвикано от ниското заплащане на нощния труд на униформените

Полицаите излизат на протест. Недоволството е предизвикано от ниското заплащане на нощния труд на униформените, затова те ще излязат на мирна демонстрация пред Министерския съвет на професионалния си празник 5 юли.

„6 часа шезлонг в Приморско е между 30 и 40 лева, 8 часа за граничен полицай на границата нощно време е 2 лева”, каза зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Вреден за здравето и обидно ниско заплатен – така полицаи и надзиратели определиха цената на нощния труд. Сега се заплаща по 0,25 лв. на час. На месец средно униформените полагат по 8 дежурства, за часовете през нощта – сметките показват 16 лева месечно.

Полицаите отново излизат на протест заради ниско заплащане на нощния труд

„Държавата някак си се опитва да получава безплатна сигурност и се получава лоша сигурност. Чрез тези действия държавата подлага на риск собствените си граждани”, каза още Кузманов.

Вергил е полицай от 20 години. Смята, че несправедливите възнаграждения водят до демотивация, а оттам и до гнилите ябълки в сектора. „Да си полицай това е призвание и когато постъпваш на работа, ти си в служба на обществото. Човек трябва да подхожда с достойнство, че зад него стои държавата”, каза Вергил Христов.

Държавата обаче мълчала година и половина. И за да не рефлектират възнагражденията върху сигурността на гражданите, униформените искат парите за нощен труд да се вдигнат най-малко на лев за час.

„Няма да палим коли, няма да обръщаме кошчета”, посочи Илия Кузманов.

„Времето е показало, че за да се случи нещо трябва да заявим,че ни има”, коментира още Павел Василев.

Маринов: Увеличението на заплащането на полицаите е въпрос на възможности и на бюджет

Наред с парите за нощен труд, лъснали и други проблеми – тези с положения извънреден труд през последните месеци. „Държавните мъже благодариха за папата, абитуриентите, изборите, само че голяма част то хората не получиха компенсация за извънредния труд, който положиха, защото часовете варират дори над 100”, каза Илия Кузманов.

Вътрешният министър определи исканията на полицаите като справедливи. „Това е въпрос на възможности и на бюджет. При наличие на парични средства, това нещо може да бъде коригирано”, коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

А докато това стане, униформените ще покажат недоволството си в петък под прозорците на властта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.