"Решението, което взехме, е добро", каза Жан-Клод Юнкер

„Добър знак е, че председател на Комисията може да е жена”, заяви Ангела Меркел след обявяването на номинациите за най-високите постове в ЕС. Тя добави, че „не се е съпротивлявала“ на номинирането на германски кандидат. "Хубаво е да се види, че Урсула фон дер Лайен се радва на доверието на страни от целия блок”, добави още тя, цитирана от БГНЕС.

ОФИЦИАЛНО: Обявиха номинациите за най-високите постове в ЕС

Зелените обаче са против настоящия избор. Те призоваха Европарламента да не одобрява предложението на лидерите. Представителят на Зелените Бас Ейкхаут написа в Twitter: „Много разочароваща сделка на Съвета. Това е старата Европа в най-лошия й вариант. Сделка на тъмно, която се занимава с кандидатите, удовлетворяващи националните лидери от Германия, Франция и Испания. Това не е обещаната промяна за европейските избиратели. ЕП не трябва да подкрепи това”.

„Не съм пророк. Не зависи от мен да преценя какъв е реалният шанс за постигане на успех в парламента. Ще бъда там в четвъртък и ще информирам и обяснявам всичко, което мога за този процес и нашите намерения. Ето защо имаме парламент: разискваме, обсъждаме и спорим, а след това решаваме”, заяви Доналд Туск.

"Решението, което взехме, е добро", каза Жан-Клод Юнкер.

Борисов: Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Станишев, ако бъде номиниран за председател на ЕП (ВИДЕО)

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че номинациите, излъчени след дълги препирни, са "позитивни и консенсусни" и дават възможност за "нов старт" на ЕС, съобщава БТА.

"Постигнатото съгласие е плод на солиден френско-германски съюз", каза той на пресконференция. Макрон защити решението за назначаване на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лейен начело на Европейската комисия и на шефката на МВФ Кристин Лагард за нов управител на Европейската централна банка.

Испанският и.д. премиер Педро Санчес каза, че е успял да получи ангажимент от своите колеги евролидери социалисти да оглави ресора по икономика и финанси в Европейската комисия. Той посочи, че се е борил много упорито социалист да бъде номиниран за шеф на комисията, но добави, че е доволен от окончателно съгласувания пакет от лидерски постове, като го нарече "много балансирано споразумение". 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След завършването на маратонската извънредна среща на върха на ЕС италианският премиер Джузепе Конте съобщи, че Италия ще получи в новия състав на Европейската комисия постове на заместник-председател и на един от комисарите по икономическите въпроси.. "Ние ще имаме най-стратегически важния за интересите на италианците ресор - по конкуренцията", каза той, цитиран от ТАСС. Според него кандидатът ще бъде предложен от едната от двете управляващи италиански партии - "Лига", която получи най-много гласове на изборите за Европарламент в страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.