Те са единствената държава в света, която произвежда повече боклук, отколкото има способност да рециклира

Светът произвежда над два милиарда тона битови отпадъци всяка година – количество, което може да напълни над 800 000 плувни басейна с Олимпийски размери. Това става ясно от ново проучване, съобщават Би Би Си и БГНЕС.

На глава от населението най-големите замърсители са САЩ – американците произвеждат три пъти повече боклуци над средното равнище, включително пластмаса и храна. Когато става въпрос за рециклирането американците отново заемат челното място – в САЩ се рециклират едва 35% от твърдите битови отпадъци.

Германия пък е с най-добри показатели в рециклирането – преработва над 68% от боклуците. В проучването, извършено от „Вериск Мапълкрофт“ – компания, която специализира в оценката на глобални рискове за добавени два нови индекса – за генерирането на боклук и за рециклирането.

Експертите са използвали обществено достъпна информация, както и научни изследвания, за да създадат глобална карта за това как държавите се справят с боклука във време, в което светът е изправен пред все по-нарастващата заплаха от пластмасовите отпадъци.

Индексът за генерирането на боклук отчита отпадъците на глава на населението – включително твърдите битови отпадъци, пластмасата, храната и опасните материали.

Природозащитници събраха 40 тона рибарски мрежи от сметището в Тихия океан (СНИМКИ)

Твърдите битови отпадъци са боклук, който се събира от местните общини и идва от жилищни, институционални и търговски обекти.

Докато светът произвежда 2,1 милиарда тона от този отпадък всяка година, от него само 16% се рециклира, а 46% се изхвърля в открити депа.

Според проучването Китай и Индия сформират 36% от общото население на планетата и изхвърлят около 27% от общия брой боклуци.

Американските граждани произвеждат по 773 килограма на глава от населението или около 12 на сто от глобалния боклук. Това надвишава с цели три пъти боклука, изхвърлян от китайците и седем пъти отпадъците, произвеждани в Етиопия.

Няколко европейски държави, включително Холандия, Швейцария, Франция и Германия, също са включени в проучването. Великобритания се нарежда на 14-то място в индекса за генериране на боклук, произвеждайки 482 килограма на глава от населението всяка година.

Събраха 11 тона боклук от връх Еверест (СНИМКИ)

САЩ обаче заемат водеща позиция – те са единствената държава в света, която произвежда повече боклук, отколкото има способност да рециклира. „САЩ се провалят именно във връзката между боклуците, които изхвърлят и капацитета си да ги рециклират“, твърди Ниал Смит, един от авторите на доклада. Когато става дума за рециклирането в САЩ въпросът опира до политическа воля и инфраструктура.

„Мисля, че от изследването става видно, че инфраструктурата в САЩ всъщност не е изградена така, че да осигурява опция за рециклиране“, посочва Уил Николс, ръководителят на изследователския отдел на „Вериск Мапълкрофт“.

„Много от американските отпадъци – сега, след като не могат да бъдат изпратени в Китай, просто биват изгаряни. Няма инвестиция в инфраструктурата, която може да реши проблема“, се посочва в проучването.

Забраната за внос на отпадъци в Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия промени глобалната динамика. Създаде се и напрежение между правителствата на Филипините и Канада, след като Манила изпрати 69 контейнера с боклуци обратно на Отава.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.