Депутатите извадиха 39 плажа от Закона за концесиите

Дебат за цялостното развитие на Българското Черноморие ще организира с бранша и всички заинтересовани страни министърът на туризма Николина Ангелкова. Това съобщи самата тя в парламента след приемането на промените в Закона за концесиите на първо четене.

Ще има ли промени в цените на чадърите по морето?

"Важно е да намерим баланса, за да имаме конкурентното и правилното развитие на българския туристически продукт по Черноморието. Много ме е яд, когато виждам цялата тази негативна кампания, която изключително много се отразява на имиджа на българския туризъм", коментира Ангелкова. 

Във връзка с промените в концесионния закон министърът на туризма посочи, че ако те не бяха осъществени, щяхме да поставим под риск стопанисването на 39 от плажовете по морето, чиито договори изтичат след 2020 г. В България 237 плажа се отдават на концесия и наем. 

Промените, приети днес, позволиха занапред те да бъдат отдавани по специален ред, записан в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Ангелкова обясни, че ако депутатите не бяха гласували промяната, тези плажове щяха да бъдат отдавани на концесия по много по-сложна и бавна процедура, подобно на летища и пристанища.

По отношение на високите цени на чадърите и шезлонгите по българското Черноморие, Ангелкова обясни, че е твърдо против и затова ще продължат ревизиите и проверките по плажовете. 

„Морските плажове са с един много специфичен предмет на концесия и няма как един плаж да бъде сравняван с летище, пристанище и друга голяма инфраструктура. Необходимо е да има ясни и прости правила. На практика всички тези договори, които изтичат до 2020 година, са 39. Ако не променим сегашния ред, ще следва да се отдават при много тежки условия, които са за концесия за летища, пристанища. Факт е, никой от нас не отрича, че проблеми има. Тези проблеми не са от вчера, не са от онзи ден, не са и от днес. Те са от прехода”, каза министър Ангелкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook