Причината е високата му цена

Украинският президент Володимир Зеленски отмени традиционния военен парад по случай Деня на независимостта на 24 август заради високата му цена. Във видеобръщение на страницата си във Facebook той обяви, че спестените "300 милиона гривни ще бъдат платени като премии на военните", съобщава БТА.

"Искам да споделя с вас новата ни идея. Обикновено на 24 август, в Деня на независимостта на Украйна, у нас има военен парад - помпозен и скъп. Според мен тази година вместо за парад ще е по-добре да отделим тези пари на нашите герои, нашите военни, така че решихме да заделим 300 милиона гривни (около 11,5 млн. долар) за всички наши военнослужещи", каза президентът.

 

Зеленски отбеляза, че на 24 август Киев ще чества героите и ще празнува Деня на независимостта, "но в нов формат".

Миналата година Украйна отбеляза 27-та годишнина на независимостта си с най-мащабния за последните години парад. В него участваха 4500 военни и представители на различни силови структурr, 250 единици техника, както и авиация. Каква сума е била похарчена за парада министерството на отбраната не каза. Според украинския политолог Руслан Бортник обаче Киев е похарчил 40 млн. долара за военен парад през 2011 г., а той бил по-скромен от миналогодишния.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.