Опашка от автомобили на границата с южната ни съседка

Гърция в очакване на нови сериозни бури. Метеоролозите предупреждават, че през уикенда южната ни съседка ще посрещне нови силни ветрове и порои. А след опустошителния ураган, в Халкидики се обмисля въвеждането на система за предупреждение при бедствия. Два дни след бурята полуостровът бавно започва да се възстановява. По-голямата част от прекъснатите електропроводи вече са ремонтиран, а туристите се завръщат.

Първата къща на Халкидики, която е посрещнала мощния смерч, е изградена от фирма с българско участие.

МВнР предупреждава: Нови бури през уикенда се очакват в Гърция

„Собствениците са били тук и са видели как морето се вдига 30 метра нагоре. Окото на торнадото е преминало точно над къщата. Избива алуминиевите щори от прозорците, чупи самите прозорци”, разказва Йоргос.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВАЩИТЕ РАЙОНИ ВИЖТЕ ТУК

Въпреки че покривът е отнесен, постройката на живописния бряг е издържала на напора на бурята. Съседните сгради обаче са по-стари. Вятърът ги е оглозгал до основите.

„Торнадото се завъртя оттук, мина през съседните къщи и продължи към останалата част на крайбрежието”, обяснява Йоргос.

Крайбрежието и днес пази следите на стихията. Работата по изчистването обаче не е спирала, както от страна на собствениците на хотели и вили, така и от страна на местната власт.

„Огромни борови дървета бяха нарязани от самите собственици. Никой не чака държавата. Собствениците на имотите си почистиха, оправиха. Дори и плажната ивица изчистиха”, разказва Кирил Веселинов, турист от България.

„Властите в Гърция работят бързо, отзивчиви са, съдействат. Приоритет, разбира се, е човешкият живот”, заяви Веселина Миту.

Мощна буря в Северна Гърция взе 7 жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предстои опис на щетите по всички пострадали сгради и по инфраструктурата.
 
182 души са загинали в Гърция вследствие на екстремно време от 2000 година насам, съобщава метеорологичната служба на съседите. 118 от тях са намерили смъртта си при наводнения, 29 при силен вятър и 35 при удар от мълния.

След стихията в Халкидики, която взе 7 жертви и нарани 120 души, властите в Гърция обещаха до края на годината да пуснат системата на спешния номер 112 в пълен капацитет, т.е. при лошо време хората в потенциално застрашения регион да получават SMS или някакъв друг тип предупреждение да намерят подслон. Днес няколко министри присъстваха на тестовете на технологията, която вече работи в много страни по света.

Въпреки бурята, която отне живота на 7 души, и днес имаше интензивен трафик на границата с Гърция при „Кулата”. Лошото време и апокалиптичните репортажи на световните медии не отказаха българите от почивка в южната ни съседка. Днес хиляди тръгнаха към морето. Още в 8 часа сутринта колоната беше повече от километър. По информация на граничните власти засилен трафик се очаква да има и утре. За предотвратяването на тапи ще работят 4 гишета. Мобилни групи ще имат готовност на място да проверяват пътуващите в автобуси.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.