Вижте коментара на политическите анализатори Валерия Велева и Стойчо Стойчев

„Развоят по сделката за F-16 беше очакван. ДПС винаги са подкрепяли тази сделка, още от започването на дебата по нея. ВМРО имат министър, затова няма как да не я подкрепят. Всички останали заявиха, че няма да я подкрепят по една или друга причина. ВОЛЯ не участваха в гласуването и така свалиха кворума”. Това коментира политическият анализатор Валерия Велева в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

След близо четири часа и половина дебати парламентът окончателно даде зелена светлина на покупката на 8 изтребителя F-16 от САЩ. Бойните самолети разделиха малката коалиция „Обединени патриоти”. Само от партията на военния министър Красимир Каракачанов дадоха рамо на покупката на изтребителите. 

ОКОНЧАТЕЛНО: Парламентът даде зелена светлина на сделката за F-16

„Дебатите по сделката за F-16 бяха разгорещени. Всеки изрази своята позиция. Договорите бяха много ясно артикулирани, както от страна на ГЕРБ, така и от страна на опозицията в лицето на Румен Гечев”, каза още Велева.

Според политическия анализатор Стойчо Стойчев има две равнища на противопоставяне по темата. „Едното наистина е геостратегическо, защото тази сделка препотвърждава геостратегическата принадлежност на България към НАТО и към Договора за взаимна отбрана. Останалите партии, които не заемат линия по този разлом, използват чисто популистки аргументи. Тук говоря конкретно за Марешки, защото е много приятно за ухото да говорим как тези милиарди могат да бъдат дадени за пенсии и за децата”, коментира той.

„При „Атака” геостратегическият елемент надделява, защото е ясно, че руската страна искаше тази сделка да бъде провалена по всякакъв начин, тъй като тя до голяма степен прави българските военновъздушни сили годни за съвместни нападателни операции на НАТО и това се случва на границите на НАТО с руските сфери на влияние”, смята още Стойчев.

Сделката за F-16 влиза в парламента

Според него в интерес и на НАТО, и на България е да имаме жизнеспособни въздушни сили, тъй като става въпрос за общ алианс. „Хората, които нямат такъв интерес, са руската страна и други фактори в региона, които й симпатизират”, категоричен бе анализаторът.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.