ГЕРБ, ВМРО и ДПС подкрепиха ратификацията със САЩ

След близо четири часа и половина дебати, парламентът окончателно даде зелена светлина на покупката на 8 изтребителя F-16 от САЩ. Бойните самолети разделиха малката коалиция Обединени патриоти. Само от партията на военния министър Красимир Каракачанов дадоха рамо на покупката на изтребителите. 

"За" сделката със САЩ на първо четене в пленарната зала ласуваха 124 депутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС, както и двама независими. "Против" бяха народните представители от БСП, ВОЛЯ и "Атака". Разделението в ОП се видя на електронното табло - 11 гласа "за", 9 "против", а 3 "въздържали се".

Второто гласуване показа същата картина - 123 "за", 78 "против" и двама въздържали се. Окончателното приемане на четирите договора последва първото гласуване почти веднага, както се процедира при подобни ратификации. 

Това ядоса социалистите, които протестираха, че управляващите вадят 3 милиарда от джоба на данъкоплатеца, а дори дебати не позволяват да се проведат докрай. По-рано пленарната зала отхвърли предложенията на БСП и Воля за отлагане на ратификацията с 6 месеца.

"Направихме Америка велика", протестираха от "Атака". От ВОЛЯ се възмутиха, че сме демонстрирали "наведена главица", предали сме националния интерес и сме похарчили огромен ресурс. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пак се върна на предизборното обещание на Обединените патриоти за вдигането на минималната пенсия на 300 лв. Партията му констатира, че ВМРО е влязло в коалиция с ДПС заедно с ГЕРБ.

Отговорът на воеводите не закъсня. Юлиан Ангелов нарече Марешки "лъжец" и обвини, че в това НС има партии, които си мечтаят България да се слее с една друга държава. "Г-н Марешки, ако някой лъже непрекъснато, вие си направете изводите. Тези, които лъжат, са записали в предизборните си програми, вие сте записали, че ще искате модернизация и превъоръжаване. Кой лъже? Това е нормално за вас, хората видяха кой лъже и кой - не", заяви Ангелов. 

"Българската армия започва един нов живот, който трябва да води всяка една армия", опонира депутатът от партията на Каракачанов. Той отвърна и на нападките на "Атака". Изрази учудването си как така от партията на Волен Сидеров  са "против" самолетите, а не си свалят доверието от икономическия министър, който участва в преговорите по решение на МС. Самият Караниколов, който присъства на дебатите, пък заяви, че отново би подкрепил този избор на експертите по въоръжението.

"Аз и Министерство на икономиката от самолети не разбираме. Но имаме пълно доверие на експертите, които работиха и считат, че това е най-добрият пакет. И ако ме питате дали отново бих внесъл в МС това предложение - отново ще го внеса", каза икономическият министър пред депутатите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че лично е подкрепил програмата за модернизация на армията, но това не означава, че трябва да одобрява всички условия по сделката. За него тази покупка е скъпа и е трябвало да вземем европейски самолети. Симеонов не прие упреците на ВМРО, че е сред партиите, които защитават чужди интереси. Колегата му Юлиан Ангелов уточни, че не е имал предвид НФСБ, а други две-три партии.

Сделката за F-16 влиза в парламента

Веднага след одобрението на четирите договора със САЩ за покупката на изтребителите и боеприпасите към тях депутатите се заеха с актуализацията на бюджета заради нуждата от финансиране на сделката.

"Залата си тръгва, ама нали знаете, че ако няма пари, това, дето го гласувахте сега...", отправи забележка към депутатите Менда Стоянова с намек, че самолети без пари няма как да си купим. Председателката на бюджетната комисия обяви, че поправката в бюджета предвижда увеличаване на дефицита с 1 829 млн. лв. до 2 228 000 лв.

Последва нова порция дебати по темата за геополитиката, парите и изтребителите, в които отново се чуха аргументите "за" и "против", но вече защитавани от финансистите на партиите.

"Дали цената е такава, или онакава, това е инвестиция в сигурността на държавата. Националната сигурност е много скъп продукт. Без нея няма свобода, а свободата няма цена", обърна внимание на залата Йордан Цонев от ДПС. 

С актуализацията на бюджета Народното събрание одобри изразходването на 2,1 млрд. лева за покупката новите самолети. С толкова се увеличава и бюджетът на военното министерство за тази година. Същевременно се предлага и намаление на разходите, като парите – около 272 млн. лева - за другите два проекта за модернизация на армията, да не бъдат разходвани през настоящата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.