Над 250 000 души са преминали през роженските поляни

Родопите и Роженският събор донесоха радост и прохлада на хиляди българи, които избраха да се хванат на българското хоро там. Над 250 000 души са преминали през роженските поляни.

На втория от фестивалните дни на събора, Родопа планина разказа своята приказка за нестинарството. 

На  роженските поляни късно снощи Михо Атанасов и Марче Атанасова показаха тайнството на езическия обичай. Освен, че отправиха молитва за здраве и благоденствие, стъпвайки в жаравата, те понесоха на ръце над огъня и деца. За да бъдат здрави и благословени.

Започна националният фолклорен събор в Рожен (ВИДЕО+СНИМКИ)

В заключителния ден на роженския събор, празникът на фолклорните традиции продължава с пълна сила. След рекордния трибагреник, насочваме вниманието към народните носии.

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Опитваме се да покажем автентичните носии от всички географски области, за да може подрастващото поколение и повечето българи да разберат красотата, с която българката е демонстрирала не само физиката си, но и нейните умения да направи традиционното облекло . Трудът и средствата са без значение, когато огън гори в сърцето ти и искаш България да пребъде във времето”, каза Сава Куфаров.  

Сава идва на роженския събор от 1961 г., когато е бил малко момче. „Тогава силно впечатление ми направиха каба гайдите. От този момент Родопите са в сърцето ми и винаги, когато имам възможност идвам тук”, сподели той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.