Темата коментират експертите Любомир Аламанов и Ива Екимова

„Масово потребителите раздават своите лични данни, без да се замислят колко са важни те. В социалните мрежи само с един клик проверяваш как ще изглеждаш като остарееш или как ще изглеждаш като холивудска звезда. Това обаче може да бъде опасно. Възможно е по този начин да бъдат извлечени данни за човека”, каза в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините експертът в сферата на комуникациите Любомир Аламанов.

„Приложението за състаряване, което стана много популярно през последните дни, крие рискове. Снимките ни могат да бъдат използвани за генерирането на фалшиви профили”, каза ПР експертът Ива Екимова.

НАП ще бъде санкционирана заради теча на личните данни

Двамата коментираха и кибератаката срещу НАП.

В ефира на NOVA Любомир Аламанов сподели, че и той е в списъка с изтеклите данни от приходната агенция. „Чрез приложението на НАП проверих, че и аз сред засегнатите. Веднага си смених си личната карта. Мисля, че това е първото, което трябва да направим. Трябва да уведомим и всички банки, в които имаме сметки”, поясни той.

Искат разследване на приложението за "състаряване"

Според него е възможно телефонните измамници да се активизират след теча на информация. „В момента има една голяма база данни, в която пише кой на кого е съпруг. Измамниците разполагат с конкретни имена и могат много лесно да заблудят възрастни хора”, смята Аламанов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.