Изготвени са и информационни брошури за болестта

Жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата си от болестта африканска чума. Те направиха пропускателен пункт за дезинфекция и не позволяват външни хора да доближават домашните животни.

Вече седмица в селото всички влизащи и излизащи автомобили преминават дезинфекция. "Поливаме с препарат на всеки два часа. Това са ни мерките срещу Африканската чума и се стараем да е мокро", сподели Ефрозина Трайкова, жител на селото.

Хората са организирали с помощта на кмета. В селото се отглеждат близо 100 прасета."Не знам дали ще се спасим, но поне предприехме една превантивна мярка, която е да преминават колите през този препарат, който ни го предоставиха от ветеринарните служби, за да можем да правим някаква дезинфекция”, коментира селският управник Росен Илиев.

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в Ломско

А по къщите хората са предприели още по строги мерки. При прасето се ходи само със специални за това дрехи и обувки. Цветана Джонова спазва стриктно всички препоръки, за да опази прасето, което отглежда от пролетта."Правя дезинфекция всяка сутрин на кофи, на всичко. Това е кофата за хранене, а  това е вода”, сподели пред NOVA тя.

За съжаление даденият им препарат за дезинфекция. 10 килограма от него струва 170 лева. Затова според кмета, трябва помощ, за да не се стига до епидемия. "Ще се помъчим тук отново с кооперацията да ни помогне със средства да продължим, но кметството не разполага с такива средства”, коментира кметът на населеното място

В селото си направили и раздали на всички жители брошури за болестта.

Нови огнища на чума по свинете има и в областите Плевен и Велико Търново. Намериха  болно  диво прасе и в Ломско. В същото време обаче отложиха евтаназията на 40 хиляди прасета в  Бръшлен. Оказа се, че теренът, избран за загробване на животните, не е одобрен от Басейнова дирекция. Тя трябва да провери дали заразата няма да влезе в подпочвените води.

Брюксел с критика към страната ни заради африканската чума

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.