Прокурори и следователи виждат външна намеса в независимостта на съдебната власт

В декларация магистратите от Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура застанаха категорично зад номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и призоваха членовете на Висшия съдебен съвет да не се поддават на политически внушения.

Становището в негова подкрепа е подписано от близо 120 прокурори, следователи и съдебни служители, които работят там. То бе оповестено след протеста и контрапротеста пред ВСС по повод номинацията на Гешев за мястото на Сотир Цацаров.

Протести "за" и "против" кандидатурата на Иван Гешев се провеждат пред ВСС

"Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала", посочват магистратите. С действията си той винаги е подкрепял работата на магистратите и съдените служители, посочват колегите му.

"Г-н Гешев е колегата, който участва в досъдебната фаза на процеса - и като редови магистрат, и като ръководител, осъществявайки методическо ръководство и контрол, съобразно задълженията си", се казва още в становището. Магистратите посочват още, че са убедени в неговите професионални и нравствени качества, поради което подкрепят номинацията му.

"Призоваваме членовете на ВСС да не се поддават на недопустимия натиск от политически и икономически субекти", се казва още в позицията. "Внушенията, които се опитват да постигнат тези формирования, представляват намеса в независимостта на съдебната власт, заявяват още магистратите.

И прокурорската колегия във ВСС излезе с позиция срещу опитите за намеса в съдебната система. Няма да се поддадем на политически натиск, нито от управляващите, нито от опозицията, заявиха прокурорите в позиция, гласувана след протеста. Тя беше прочетена пред съвета от главния прокурор Сотир Цацаров. Позицията бе приета единодушно.

От прокурорската колегия намират сигнала на лидера на "Да, България" Христо Иванов и отвореното писмо на "Правосъдие за всеки" срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев е намеса в процедурата по избора. С това се нарушават точно тези демократични ценности на правовата държава, които авторите им прокламират, че защитават, казват съдебните кадровици. "Единственото, което казваме, е, че няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск, и то не само от опозиционна сила, а и от управляващите. Това е смисълът на тази декларация", заяви Цацаров. 

 

Към момента зам.главният прокурор Иван Гешев остава единствената кандидатура за поста на обвинител номер едно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook