Очаква се да бъдат предложени още кандидатури за поста на Сотир Цацаров

Протест и контрапротест се провеждат пред сградата на Висшия съдебен съвет, където се очаква да бъдат предложени още кандидатури за главен прокурор.

Снимка: БГНЕС

Единият протест е организиран от партия „Демократична България”, Фейсбук общността на българските адвокати, Инициатива "Правосъдие за всеки" и е обявен срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор. Според тях той е „човекът на мафията”. След като кандидатурата му беше обявена, самият Гешев обяви, че очаква атаки именно от тази партия.

„Това е политически натиск върху ВСС, който е изпаднал в състояние на тотална липса на контакт с реалностите и с общественото мнение”, каза председателят на „Да, България” Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

Едновременно с него се провежда и граждански контрапротест в подкрепа на Иван Гешев и с настояване за оставката на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Контрапротестиращите издигнаха лозунги с надписи "Оставка на Лозан Панов, слуга на олигархията".

На мястото има и много униформени, за да бъде избегнато стълкновение между двете групи след размяна на реплики между тях. Стигна се и до блокада на трамвайната линия на ул. "Екзарх Йосиф".  

Сградата на ВСС беше замервана с яйца. Част от привържениците на номинацията на Иван Гешев пък бяха обстрелвани със стотинки.

След проверка в общината оттам потвърдиха, че организаторите на протеста от "Демократична България" не са съгласували изявата си с местните власти и не са подали уведомление. Организаторите на контрапротеста от "ПИК Нюз" са подали такова и са спазили режима, потвърдиха оттам.

Двата протеста се провеждат, докато Пленумът на ВСС представя своите предложения за кандидатури. Заседанието започна без издигане на нова номинация. Днес е предпоследната възможност за още номинации за следващ обвинител номер едно. Последната опция за издигане на други имена за главен прокурор е в понеделник, на 29 юли.

В специална декларация прокурорите във ВСС заявиха, че няма да оттеглят номинацията на Гешев. И обвиниха Христо Иванов, че се меси в работата им. 

Няма да се поддадем на политически натиск, нито от управляващите, нито от опозицията, заявиха прокурорите в позиция, гласувана след протеста. Тя беше приета единодушно и прочетена пред съвета от главния прокурор Сотир Цацаров. 

От прокурорската колегия намират сигнала на лидера на "Да, България" Христо Иванов и отвореното писмо на "Правосъдие за всеки" срещу номинирания за главен прокурор Иван Гешев е намеса в процедурата по избора. С това се нарушават точно тези демократични ценности на правовата държава, които авторите им прокламират, че защитават, казват съдебните кадровици. "Единственото, което казваме, е, че няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск, и то не само от опозиционна сила, а и от управляващите. Това е смисълът на тази декларация", заяви Цацаров. 

Репортер: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.