Темата коментира зам.-директорът на Центъра за оценка на риска към МЗХ

Вирусът на африканската чума е патогенен само за дивите и за питомните свине. Хората не могат да се разболеят дори, ако ядат от месото. Въпреки това е задължително то да се купува само от търговската мрежа. Това умъртвяване се прави с цел ограничаване на по-нататъшното разпространяване на болестта. В момента огнищата в страната са 19. Вече втора седмица заедно с Министерството на земеделието и храните правим информационна кампания, за да може всички хора да са наясно със случващото се”. Така зам.-директорът на Центъра за оценка на риска към МЗХ Илиян Костов коментира разрастващата се болест по прасетата.

Превенция срещу чумата: В Монтанско хората дезинфекцират коли, влизащи в селата

В ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” той обясни и какви са начините на заразяване с вируса. „Африканската чума се пренася по два начина. Единият е директен – чрез контакт между болни и здрави животни. Другият пренос на заразата е индиректен. Тя се пренася дори с дрехите и обувките. Когато някой отиде в гората, може лесно да стане преносител на болестта”, поясни Илиян Костов.

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в Ломско

По думите му овладяването на огнищата е задължение на цялото общество. „В това роля играят както кметовете, така и областните управители и всички хора, които живеят в района", каза още той.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.