Машините се местят в северното платно на бул. „България”

50% от ремонта на булевард „България” е готов. Южното платно на пътната артерия ще бъде пуснато за движение в полунощ в петък, а работата ще се прехвърли в северната част на булеварда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Продължават летните ремонти в София

Със седмица закъснение тежките машини се изтеглят от едното платно, за да ремонтират и другото. Задръстванията ще продължат до 15 септември, когато се очаква всички ленти да са готови. Работи се по километър и половина в посока, като са поправени и тротоарите. Все още обаче остава затворен подходът към бул. „Витоша”, защото експерти тепърва ще оглеждат какво и как трябва да се ремонтира по мостовото съоръжение.

Точно месец след старта на ремонта в отсечката между бул. „Гешов” и бул. „Черни връх”, машините се местят в северното платно на бул. „България”. С тях се местят и задръстванията.

„Давам си сметка, че се затруднява сериозно движението, но аз съм сигурна, че хората проявяват разбиране, когато виждат, че се работи”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Строителите ще работят по останалите километър и половина. Шофьорите няма да могат да минават от бул. „България” към бул. „Витоша”. По време на ремонта са поставени плочки, асфалт на тротоара, асфалт и на платната. По средата обаче, бордюрите, не са сменени.

Заместник-кметът по транспорта Дончо Барбалов обясни, че бордюрите не са сменени, защото били в добро състояние.

„Фирмата, която работи си носи отговорността, те имат за задача да преценят кой бордюр има нужда от промяна, кой няма”, заяви Барбалов.

„Проектант, надзор и възложител е преценил, че бордюрите са в добро състояние и няма нужда от подмяната им”, добави Боян Борисов от „Трейс Груп Холд” АД.

„Не, не е възможно бордюрите да компрометират тротоарите. Там, където има разрушен бордюр, ако сме пропуснали някъде да огледаме и да бъдат ремонтирани, ще бъдат ремонтирани и няма да има фуги, така че да влиза вода в тротоарите”, обясни Ангел Ангелов – инвеститорски контрол.

От общината уточниха за NOVA, че всъщност вече са подменени 200 метра бордюри. Няколко часа след проверката се оказа, че компрометираните бордюри са вече санирани.

Гаранцията на ремонта на фирмата изпълнител е 5 години, а сумата, за която трябва да бъдат ремонтирани 3-те км е 2,7 млн. лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.