Въвежда се 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми

Военна полиция влиза в кланиците заради заразата от африканска чума по свинете. Епидемията обхваща нови области. Огнище на болестта беше регистрирано във Видин.

От днес са отцепени нови 20-километрови зони около засегнатите места, за да не се разпространява заразата.

Свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни

Едното прасе на Янко Петров е дало положителна проба за Африканска чума. „Сега на 15-ти имах малки прасета, но не искаха да ядат. Започнаха да посиняват и почервеняват”, казва той.

От 7 месеца мъжът отглеждал в двора си две прасета. Преди да умре едното, той потърсил ветеринар, за да го спаси. „Все ме прехвърляха на онзи, на другия и една свиня умря без да дойдат. Когато умря втората, тогава дойдоха”, казва още Петров.

Животните вече са загробени, но в съседния двор има друго болно прасе.

Това е първото огнище на Африканска чума в област Видин и в тази част на страната. От тази сутрин са взети мерки за определяне 3 и 10-километрова зона.

„В 3-километровата зона животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи и ще се вземат кръвни проби за изследвания евентуално за наличие на вируса на АЧС”, коментира д-р Адриян Данков - директор на Областна дирекция безопасност на храните – Видин.

Потвърдиха още едно огнище на чума по свинете във Видин

В 3-километровата зона попада и голяма свинеферма, в която се отглеждат близо 4 000 прасета. Според охраната там превантивни мерки срещу чумата са взети още преди година.

В ромския квартал от сутринта се проверяват всички излизащи автомобили да не пренасят трупно месо.

В опит да се овладее кризата с африканската чума по прасетата, държавата предприема нови мерки. Кланици, които се намират до 20 километра около райони с огнища на болестта, ще бъдат поставени под полицейски контрол. Свинекомплексът в Юделник е единствената промишлена ферма в района, където не е пламнала заразата. Оттук се снабдява и най-голямата кланица в Русе.

В предприятията за преработка на месо вече вземат необходимите мерки. „Всяка партида, която идва при нас, е с кръвни проби, че няма и че не е заразена, прасетата не са заразени. Това е гаранцията”, коментира Борис Георгиев-собственик на кланицата.

Въпреки това по разпореждане на земеделското министерство до всяка кланица ще има полицай. „Незабавно тези кланици ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция в останалото време с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине”, заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Опасно ли е за хората месото от свине с африканска чума?

„Държавата би трябвало да хвърли ресурс така че от свинефермите, където има чума да не излизат прасета”, казва Борис Георгиев.

И от кланицата, и от  свинефермата в Юделник, където пробите са чисти, очакват да получат разрешение за търговия. „Ние трябва да показваме и свобода на тези ферми в рамките на самата търговия. Има варианти за това”, коментира зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров.

В неделя собствениците на свинефермата край русенското село Голямо Враново завиха, че отказват да започнат умъртвяване на прасетата. В петък проба от свинекомплекса показа наличие на вируса, но искат потвърждение от още проби. „Аз моля агенцията по храните да разреши да се направят изследване на тези животни, които са успоредно на тези, които са изолираните”, каза д-р Миленка Димитрова - собственик на свинекомплекс в Голямо Враново.

ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ: Военна полиция влиза в кланиците

Здравите прасета се отглеждали в помещения с климатични тунели, затова  от комплекса се надяват, че няма да ги евтаназират. „Досега няма такъв случай, при който да са запазени тези животни”, каза д-р Цвятко Александров.

Резултатът от пробите се очакват през тази седмица. Ако те са положителни прасетата в Голямо Враново ще бъдат евтаназирани и загробени.

От земеделското министерство разпоредиха всички площадки за загробване да бъдат незабавно проверени от ветеринарните власти, за да не се губи време ако възникнат нови огнища на болестта.

А страхът от заразата обхвана животновъди и стопани и в Южна България. На много места тече преброяването на нерегистрираните прасета, а другаде хората започнаха сами да колят животните. Полиция пази старопланинските проходи за нерегламентиран превоз на прасета.

Репортери: Биляна Борисова, Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook