Темата коментира финансистът Борис Петров

„Преглед на качеството на активите на първо място е едно упражнение, което цели да покаже каква е реалната стойност на активите и дали това, което се показва във финансовите отчети на кредитните институции, е това, което в най-голяма степен отразява реалността такава, каквато е, съгласно възприетите счетоводни стандарти и съответно указанията на банковия надзор”. Това обясни финансистът Борис Петров във връзка с проведените стрес тестове на банковите институции у нас.

ЕЦБ потвърди досегашните оценки на БНБ за банките ни

„Стрес тестът, от своя страна, вече е едно упражнение, което цели да наложи определен натиск върху финансовите отчети при едни неблагоприятни условия за развитие на банковия сектор. Тези неблагоприятни условия са формирани под определени макроикономически сценарии. Те са малко вероятни да се случат в реалността, но трябва да бъдат приложени, защото както знаем, икономиката следва един цикъл, който не винаги може да се предвиди с достатъчна точност", каза още Петров в студиото на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Димитър Радев: Банковата система на страната е стабилна (ВИДЕО)

По думите му всичко това се прави, защото България, със своята кандидатура да бъде бъдещ член на Еврозоната и на Банковия съюз, е необходимо да влезе в предварителен механизъм за надзорно наблюдение на банките, а едно от условията за влизане в този механизъм е именно провеждане на този стрес тест.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.