От КАТ отчитат ръст на тежките инциденти със загинали и ранени

10 жертви на катастрофи по българските пътища през почивните дни. Петима от тях са чужди граждани. От КАТ отчитат ръст на тежките инциденти със загинали и ранени, като от началото на месеца жертви на войната на пътя са станали 53-ма души.

Най-сериозните катастрофи през изминалите дни са станали на извънградски пътища и са предизвикани от чужденци. Жертвите в повечето случаи са пътници в автомобилите. По данни на „Пътна полиция” основна причина за тях е, най-общо казано, несъобразената с пътните условия скорост. А според пътните експерти – умората, последвана от изнервяне и рискови изпреварвания.

Кола на АСП блъсна велосипедист на пешеходна зона

Елеонора е пътник в автобус преди месец. Без предпазен колан. Задръстването е километрично. Лек автомобил изпреварва неправилно и се озовава в насрещното. Следва челен сблъсък. „Буквално получих травма - два счупени прешлена, листеза и три дискови хернии”, казва Елеонора Пашова.

Може да се наложи скоро да претърпи операция. Според наблюденията на Елеонора, поведението на шофьорите е причина за увеличаването на тежките катастрофи напоследък. „Те са твърде изнервени, буквално не са толерантни на пътя”, казва тя.

Двама души загинаха при катастрофа на пътя Драгоман - Калотина

Павел Памлов пътува по един от най-натоварени участници към „Калотина” всеки ден по няколко пъти и е съгласен с Елеонора. „Има задръстване. Нетърпеливо, викат, крещят… Придвижваме се бавно. Някой тръгва да изпреварва и се изнервят хората, нямат място да се вместят отпред и става много лошо”, казва той.

„Много често се наблюдават случаи, в които се установява, че поради невнимание или подценяване от страна на водач на едно превозно средство, хора, които нямат абсолютно никаква вина за подобната ситуация, губят живота си”, коментира гл. инспектор Илия Георгиев от „Пътна полиция”.

Два автомобила се запалиха в Бургаско (ВИДЕО)

А липсата на поставен предпазен колан води до фатален край. „От тези 10 загинали през уикенда, по-голямата част са пътници в автомобилите. Ако тези хора бяха с предпазни колани, няма да има толкова много жертви”, коментира Владимир Тодоров.

Затова, по данни на КАТ, контролът в тази посока е засилен. „Използването на предпазни колани, дори в качеството на пътник, първо е задължително от закона, и второ – спасява човешки живот”, казва Илия Георгиев от КАТ.

Три жертви при тежка катастрофа на пътя Варна-Бургас

Проверка на NOVA в участъка от София до „Калотина”, където движението е натоварено, заради гастарбайтери, показа друго. Видяхме само една патрулка и множество забранени изпреварвания.

„За съжаление има ситуации и непредвидени инциденти, които просто се случват”, посочва Илия Георгиев от КАТ.

„Контролът никога не е достатъчен, но той трябва да бъде осъществяван с технически средства, камери”, коментира  Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.