Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Най-голямата свинеферма във Великотърновска област с положителна проба за чума. Става въпрос за предприятието в свищовското село Българско Сливово.

От Община Свищов обмислят обявяване на бедствено положение. До момента бедствие е обявено в областите Русе, Плевен, Разград и Силистра.

В 7 области е издадена заповед за доброволно ликвидиране на домашните прасета. Това трябва да се случи и в 20-километровата зона около промишлен свинекомплекс в Пловдивска област заради потвърдена чума при диви свине.

Президентът организира в сряда среща с всички институции, свързани с проблема.

Свинекомплексът в Белозем е най-големият в Пловдивска област. В него се отглеждат над 10 000 животни. Достъпът е ограничен, въведени са строги мерки за дезинфекция. Входът към свинекомплекса е покрит с вар. Всеки ден се взимат проби от животните.

Положителни проби за африканска чума във ферма в свищовско село

Междувременно е в сила заповед, според която в радиус от 20 километра от свинекомплекса всички домашни прасета трябва доброволно да бъдат умъртвени от собствениците си до два дни.

 „Да вземат само болните животни и да ги унищожат. И ако нашите са болни и тях да ги унищожат”, казва Пепа Терзийска - жител на село Белозем.

Пепа и Георги живеят на километър от свинекомплекса в Белозем и гледат три прасета, купени за 600 лева. „Две дъщери с шест внука имам. За тях гледаме да има, за зимата да имат домашна храна”, казва Пепа Терзийска.

„Къде да ги скрия? Няма за скриване. По-добре да го заколя, да го изядем, отколкото да го вземат и глоба да плащаш, защото срещу държавата не се рита”, коментира Георги Терзийски.

СЛЕД ПОВТОРНИ ПРОБИ: Африканска чума и в Пловдивско

По данни на общината в Белозем се отглеждат около 150 домашни прасета. „Ако до 2-ри не бъдат заклани и прибрани прасетата, се пристъпва към принудително умъртвяване и евентуално конфискуване на животното и след това санкциониране на собствениците”, заяви кметът на село Белозем Иван Тачев.

Най-притеснени са собствениците на най-големия свинекомплекс в Пловдивска област, където се отглеждат над 10 000 животни. За да избегнат загуби за милиони, са въвели драстични мерки за дезинфекция. „Опасността е реална. Щетите са огромни. Не ми се мисли. Ликвидира се едно животновъдство, което ще рефлектира в държавата”, коментира Георги Марков - управител на свинекомплекса в с. Белозем.

Президентът Румен Радев свърза кризата с чумата с останалите проблеми в държавата. „Тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с НАП, и с неизгодните правно и икономически договори за F-16, и с набиращите сила протести за избора на новия главен прокурор. В България недоволните винаги са повече от протестиращите”, заяви Радев.

 „Имаме комични случаи, в които прасета се крият от проверяващите в къщи, в спални. Имаме проблем с кметовете на населени места. Не съдействат достатъчно. Често се отправят и абсолютно противоречиви послания към хората. Най-страшно ще бъде ако епидемията от африканска чума по свинете я съчетаем с епидемия от политическа глупост”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев: Няма мярка срещу африканската чума, която да не е взета

Полицията се включва активно в мерките срещу разпространението на вируса. "Издал съм разпореждане за контрол по пътните артерии да се следи за нерегламентиран превоз на животни", заяви  министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

В малките населени места хората се готвят за бунт, за да бранят прасетата си. „Това ще стане гражданска война. Всички в село гледат прасета. Хората толкова са възмутени, че направо ни убиват. Убиват ни", каза Пепа Терзийска.

Глоба от 150 до 1 000 лева заплашва собствениците, които не умъртвят доброволно животните си.

Масовото избиване на домашни прасета в Белозем ще започне от четвъртък. Междувременно държавата въвежда превантивни мерки за борса срещу заразата и в други области на страната.

Президентът видя кризисна ситуация в държавата не само заради чумата

100 000 са вече умъртвените прасета в България, което прави около 1/6-та от производството. 17 500 животни трябва да бъдат евтаназирани в промишлена ферма в свищовското село Българско Сливово.

Повторни положителни проби на пет прасета. Това е причината да се пристъпи към принудително умъртвяване на всички 17 500 животни от фермата на Лефтер Лефтеров. „Хванали сме го в много ранен етап. Нямаме смъртност. Спряно е всякакво транспортиране на месо, още когато получихме съмненията”, каза той.

Собственикът на свинефермата намира вина за случилото и в себе си, и в управляващите. „Нали се сещате, че в момента затегнаха мерките, а изгърмя половината държава. Според мен, малко закъсняха. Аз мога да гарантирам само за себе си, че съм се мил и дезинфекцирал. При 120 човека, един да допусне грешка е достатъчно”, коментира Лефтеров.

Евтаназията и загробването щели да продължат поне десет дни. През този период свинефермата е поставена под строга карантина. „Всичко, което е като заклано животно е под възбрана, както и готовите продукти”, каза д-р Кристиян Кирилов - ветеринарен лекар и председател на Общински съвет – Свищов.

Площадката, избрана за загробване на евтаназираните животни, се намира извън село Българско Сливово, в района на бившето летище. Очаква се изкопните работи да започнат най- рано утре.

Въпреки кризата собственикът на свинекополекса е оптимист. „Отрасълът не е ликвидиран. Той ще се възстанови, което смятам да направя и аз. Въпросът е, че ще научим нещата по скъпия и труден начин”, коментира Лефтер Лефтеров.

ЗАРАДИ АФРИКАНСКАТА ЧУМА: Обявиха бедствено положение в Oбласт Силистра

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в квартал „Младеново“, град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине, съобщиха от Агенцията.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София на 31 юли.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив и намерени умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

Може ли държавата да се справи с чумата?

Африканската чума по свинете е заплаха номер едно не само за стопанствата у нас, но и по цял свят. В момента, на планетата има близо 6 000 огнища на болестта.

Африканската чума води началото си от Африка. Първите случаи са регистрирани в Кения, в първата половина на миналия век.

Болестта остава в рамките на континента до 50-те години, когато се пренася в Португалия. Вирусът не признава нито граници, нито океани.

От няколко години насам, африканската чума напредва сериозно в Европа, а от една година се появява в Румъния и България. А и в Китай, който е най-големият производител и консуматор на свинско месо в световен мащаб.

Това вече се превръща в сериозно изпитание за икономиката на засегнатите страни - най-малкото защото свинското се оказва най-предпочитано месо за консумация на планетата, следвано от пилешкото, телешкото и говеждото и овчето.

Близо 40% от месото, което попада в чинията на тази планета е свинско. Голяма част от него идва от далечен Китай. В страната се отглеждат 350 000 000 свине,  като милион и 600 000 от тях вече са ликвидирани заради заплахата.

 „Темповете, с които се разпространява чумата, се забавят. Не съм сигурен, че всеки го усеща по този начин, но това са фактите”, заяви министърът на земеделието на Китай Ю Канджен.

Във Виетнам броят на изтребените животни достига 3.7 милиона. Ситуацията в Европа също е тревожна, а картината следят от Организацията за прехрана и земеделие към ООН.

„На първо място, не мисля, че проблемът може бързо да бъде решен. По-скоро ще се научим да се справяме с болестта”, каза още Ю Канджен.

Засега Северна Америка остава незасегната от чумата. А властите във Великобритания дори разпространиха брошури, с които призовават туристите да не внасят в страната колбаси и сандвичи със свинско месо и дори – храна за домашни любимци.

На въпрос дали е възможно наистина да се внесе вирусът в страната със салата и сандвич със свинско, Канджен отговаря: „Всъщност, този вирус е силно резистентен на всякакви условия. И ако вземеш в чантата си сандвич със свинско, хапнеш, хвърлиш остатъка навън и го намери диво прасе - това е начинът, по който тази болест се е разнесла по света през 70-те. Вирусът се появява на Карибите, с кораби и самолети от Иберийския полуостров и Африка. Така се пренася и от Португалия в Испания, а от там – в други части на света, заради продукти със свинско”.

Когато проблемът е налице, масовото изтребване невинаги се оказва най-доброто решение,  смята експертът. „Важно е властите да предложат компенсация на фермерите, които сигнализират за болни прасета. Така те ще бъдат стимулирани да съобщават за заразата”, казва още той.

Колкото до икономическите последици – когато някой губи, винаги ще има друг, който да спечели. Съединените щати и Западна Европа имат шанс да заемат нишата, освободена от Китай и да снабдяват страната и света със свинско.

Репортери: Яна Николова, Благой Бекриев, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.