Вицепремиерът запозна президентът със ситуацията

"Няма възможна мярка по отношение на африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред". Това каза пред журналисти след срещата при президента Румен Радев с представители на институциите, ангажирани с овладяване на кризата в сектор свиневъдство, вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БТА.

Президентът видя кризисна ситуация в държавата не само заради чумата

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни. 

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предпиремат българските ветеринарни ввласти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметоветте на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.