Това доведе до покачване на долара и спад на индексите на „Уол Стрийт”

Федералният резерв намали лихвите. Понижението е с четвърт пункт, а като аргумент се посочват притесненията за глобалната икономика и ниската инфлация в САЩ.

Въпреки че Федералният резерв изрази готовност за ново понижение, ако е необходимо, президентът Доналд Тръмп остана недоволен. Той разкритикува председателя на Управлението за федерален резерв, че не е направил по-значително лихвено понижение.

ФЕД запази основната лихва

Свалянето на лихвите доведе до покачване на долара и спад на индексите на „Уол Стрийт”. Азиатските пазари също реагираха със спад при отварянето днес.

„Много съм разочарован от Федералния резерв. И се доказа, че съм прав.  Хората казваха, че съм прав, а Федералният резерв често греши. За щастие, направих икономиката толкова силна, че нищо не може да ни спре. Но Федералният резерв можеше и да улесни нещата. Искам да има по-голямо понижение, както и незабавно да спре политиката на затягане”, каза американският президент Доналд Тръмп.

„Никога не вземаме предвид политическите съображения. Няма никакво място за това при обсъжданията ни. Не провеждаме и валутна политика, само, за да доказваме независимостта ни”, каза председател на Управлението за федерален резерв Джером Пауъл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.