Детето е в социален дом от близо година

Отнеха детето на българка в Италия. Вече година майка и дъщеря живеят разделени, а преди дни случаят стана повод за протест в Рим. След публикации в медиите с казуса се зае и посолството ни. 

Миналият юни малката София е принудена да напусне дома си. След проверка на социалните момиченцето е отведено в институция.

„Казаха ни, че има сигнал от училището, че не се грижим добре за детето”,разказа майката на детето Виолета Станева.

БЕЗ ПРАВА: Как чужд съд отне сина на български баща?

Тя твърди, че причината за сигнала е конфликт с директора. Виолета не искала дъщеря  й да учи румънски език й се оплакала, че видеа с нея са публикувани в интернет без позволение. От училището обаче посочили други мотиви, казва Виолета.

„Заради въшките, това е една от причините, които се изтъкват, защото съм й подстригала косата и съм я пуснала с перука”, разказа Виолета.

Вече година момиченцето живее в католически социален дом и за нея се грижат монахини.

„Това те съсипва, защото постоянно мислиш за детето, добре ли е, как се грижат за него. Не съм спокойна, защото тя много неща е изживяла там. Детето ми според мен го е страх, има тикове. Не мисля, че се държат добре с нея”, категорична е майката.

През май Виолета вижда за последно 12-годишната си дъщеря.

Родители на протест пред Министерския съвет в София

„От 22 май получих отворено писмо, в което пишеше, че поради следните причини, които не бяха описани, аз не мога да си виждам детето. На 12 юли излезе решение, че мога да се виждам с него, но това все още не е станало”, каза още майката на детето.

По случая вече се самосезира и посолството ни в Италия.

„Успяхме да организираме майката да се чуе с детето. Сега ще поискам среща и с кмета, за да може да се и видят, както е постановено. За нас е необяснимо как все още това не се е случило”, поясни посланикът на България в страната Тодор Стоянов.

От посолството са категорични, че майката не е търсила съдействие. Самата тя предпочела да се довери на адвоката на италианския си съпруг.

Виолета не намира вина в себе си и смята, че детето й е неправомерно отнето.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.