Агенцията по храните вече две години отказва да регистрира животното

Пореден абсурд около борбата с африканската чума по свинете. Ветеринар от Плевенско, който е регистрирал стопанството си и е спазил всички изисквания на закона, е под прицел. Властите са наредили умъртвяване на всички животни, въпреки че неговата свиня майка е бременна и с отрицателна проба за африканска чума и каквито и да е болести. Нещо повече – Агенцията по храните вече две години отказва да регистрира животното, за да е законно отглеждането му.

Преди няколко дни животновъдът Евгени Гочев получава заповед от областния управител да умъртви свинята, която отглежда. Животното не е регистрирано, въпреки опитите на Евгени да узакони отглеждането му.

Протест заради принудителното избиване на домашни прасета

„Свинята ми, преди две години и повече, беше в регистъра на стопанството. В момента ушната марка е в регистъра, но нямам право да го регистрирам, с каква цел – не знам. Може би е, защото, ако регистрирам животното, трябва някак да ме обезщетят”, каза Евгени Гочев.

Евгени е ветеринар и стриктно спазва хигиенните норми в личното си стопанство, което пък е узаконено. Той е поискал кръвна проба от свинята си, която чака прасенца след седмица. 

Удължиха срока за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко

„Няма регистрирана свиня майка и до момента аз не можах да намеря такова заявление за регистрация. Става дума за животно, което е без произход. Не е регистрирано, не е идентифицирано. И по принцип няма как да бъде регистрирано, когато е бременно. Не е регистрирано от лицензиран животновъден обект, за да го вкараме в съответната идентификация. До този момент не е умъртвено, защото не е попаднало в 3-километровата зона на огнището. Вече има издадена заповед от областния управител със срок доброволно да се изколят прасетата в тази зона”, заяви директорът на ОДБХ - Плевен Иван Йорданов.

Евгени Гочев бди над свинята майка и ще бави евтаназията й до последно, за да може животното му поне да роди.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.