Интервю с шефа на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиридонов

Обвиняемите за аферата с теч в НАП са допуснали грешка и затова са били заловени. Това обясни в специално интервю за NOVA шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиридонов. 

По повод на безпрецедентно изнесените доказателства от прокуратурата той заяви, че това е начин обществеността да научи за какво става въпрос. „Знаете, че в изминалите дни въпросните лица, които в момента са в качеството на обвиняеми по съдебното производство, обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо със случая. Очевидно обаче имат много общо с този случай и това става ясно точно от публикуваните материали от прокуратурата”, добави той.

Шефът на антимафиотите потвърди, че паролите на компютрите в „Тад Груп” са разкодирани чрез камерите от охранителната система в сградата. „За да бъде разкодиран един компютър с техника е необходимо доста време. Колегите обаче бяха доста изобретателни и намериха въпросните пароли чрез монтираните камери. Човек винаги прави грешки. Оттам тръгна разкриването на престъплението, защото Кристиян Бойков е оставил следа и в базите на НАП, че именно той е извършител. Впоследствие това се потвърди от това, че оставеният подпис е манипулиран на неговия компютър, където са намерени и базите данни на НАП, както и манипулирането на текста, който беше изпратен от едва ли не руски хакер до няколко медии”, обясни Спиридонов.

ОБРАТ В АФЕРАТА "НАП": Кристиян Бойков става свидетел на обвинението?

Шефът на антимафиотите обяви, че има данни за евентуалния поръчител. Той бе категоричен, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението. "Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка", коментира още главният комисар. И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата "НАП".

Той потвърди, че има папка с данн от НАП, изпратена към „Биволъ”, а от звуковите записи, събрани към доказателствата, се чували коментарите между тримата обвиняеми - търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков, собственикът Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

Главен комисар Ивайло Спиридонов заяви още, че Кристиян Бойков не е обучавал служители на ГДБОП за борба с киберпрестъпността. "Уверявам ви, че това никога не се е случвало. Разчитаме на наши партньори да ни подпомагат в тази дейност. Изпращаме наши специалисти ежедневно на курсове в Европа и САЩ", добави той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.