Към момента той е обвиняем

Кристиян Бойков, сочен за извършител на хакерската атака срещу НАП, може да стане свидетел на обвинението. Новината съобщи специално за NOVA шефът на антимафиотите главен комисар Ивайло Спиридонов. Към момента 20-годишният Бойков е обвиняем по делото за източването и разпространението на лични данни на над 5 милиона българи и фирми. 

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Прокуратурата показа доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП (СНИМКИ)

"Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например - на свидетел", заяви Спиридонов.

Защитата на Бойков контрира.

„Няма никакъв шанс да бъде променена процесуалната позиция на Кристиян Бойков в процеса, защото, ако го няма него, няма обвинение. Не Иван Тодоров и Георги Янков са централните фигури в процеса, а Кристиян. Без него обвинение няма, така че това са абсолютни глупости”, заяви адвокатът на тримата обвиняеми Георги Стефанов.

„Ако компютърът на Кристиян Бойков е отворен и от него са извлечени данни, без това да е извършено по реда на НПК, ние безкрайно ще благодарим на полицията за сторената глупост”, каза още адвокат Стефанов.

Според адвокат Стефанов това е знак за манипулация.

Той бе категоричен, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението. "Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка", коментира още главният комисар. И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата "НАП".

Шефът на „ТАД Груп” на свобода срещу 100 000 лева гаранция

За връзката на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов с "ТАД Груп" шефът на ГДБОП беше лаконичен. 

"Да видим в крайна сметка какви обяснения ще даде. В съдебната зала ще стане ясно какво друго е намерено в компютъра по този повод", каза Ивайло Спиридонов. 

По казуса обвинения бяха повдигнати и на други двама шефове в компанията, в която работи Бойков. Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков и собственикът Иван Тодоров ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков към извършване на престъплението.

И тримата замесени са на свобода. Бойков излезе от ареста срещу гаранция от 20 000 лева, а Тодоров - срещу 100 000.

Защо прокуратурата разпространи доказателства от разследването срещу "ТАД Груп"?

В четвъртък прокуратурата разпространи част от доказателствата по делото. Според наказателния адвокат Марин Марковски това може да повлияе на съда. Юристът смята още, че държавното обвинение е нарушило презумцията за невинност, публикувайки доказателства, които не са достатъчни. 

„Съдиите не са железни , ще бъдат повлияни. Категорично несъзнателно се въздейства на съдията”, заяви адвокат Марин Марковски.

Според председателя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев това дава право на обвиняемите за аферата НАП да съдят България в Страсбург.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.