От държавното обвинение огласиха и част от свидетелските показания

Прокуратурата разпространи част от доказателствата, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП. Публично достояние вече са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени пред Специализирания наказателен съд. Те се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор.

СНИМКИ С ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ВИЖТЕ ТУК

В хода на разследването е установено, че сочената за извършител на хакерската атака фирма - "ТАД Груп", е правила неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества, файловете са повече от са повече от 13 на брой и съдържат данни за разговори, кадри от срещи, снимки от чатове и от компютърни екрани. В писмото си до медиите от прокуратурата обясняват само, че са разпространили данните с разрешение на наблюдаващия прокурор. В изпратените доказателства липсват видео и звукови файлове. Цитират се действия на тримата обвиянеми от "ТАД Груп" - Иван Тодоров, Георги Янков и Кристиян Бойков. Събирани били и лични данни за прокурори и следователи в папка със заглавие „Ne se chistiiiii“.

В един от файловете е показан изпълнителният директор на „ТАД Груп” Георги Янков, който според прокуратурата казва:  "Правителството трябва да си замине с всички, с всички!"

Шефът на „ТАД Груп” на свобода срещу 100 000 лева гаранция

Обвинения по казуса бяха повдигнати на трима души: собственика на компанията Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Тодоров бе задържан във вторник и ден по-късно - освободен срещу гаранция от 100 000 лева. От ареста излязоха и другите двама обвиняеми.

Доказателство номер 1 в списъка на Спецпрокуратурата – е кадър от видеоматериал от камера за наблюдение на терасата на офиса на „ТАД ГРУП” – близо 5 часа след изтичането на данните от НАП. До медиите са разпространени само снимки, но според обвинението, в този момент Кристиян Бойков споделял на търговския директор на дружеството Георги Янков, че „нещата, които е изпратил до медиите, никой нямало да ги отрази, щели да ги приведат като информация за вътрешно ползване.”

На друг запис от същата тераса – няколко часа по-късно, според обвинението, търговският директор на”ТАД Груп”  Янков разговарял с непознат, на когото казал, че „това би трябвало да създаде работа за фирмата… те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират.” В същия разговор Янков казал, че се говори директно с Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" и заявил, че „правителството трябва да си замине с всички”. 

От прокуратурата разпространиха и снимка, за която уточняват, че показва приложение от личния телефон на Бойков. В него имало секретен чат с име „Биволъ”. На служебния компютър на Кристиян била открита папка с кореспонденция от същото приложение. Според прокурорите, там той споделял на лице с името Иван Петров, че „е ударил една от мрежите на конкретен съд”.

Обвинението разпрати и доказателства как дни преди данните да бъдат разпратени на медиите, обвиненият за физическото извършване на атаката Кристиян Бойков влизал в сайт за анонимно получаване и изпращане на имейли и търсел контакти на медии.

И още - разследващите твърдят, че дни преди хакерската атака, в компютъра на Кристиян 
е отворена папка с име на английски, което означава „Министерство на финансите – пробив”.  Според обвинителите, на същата дата Бойков търсил по ЕГН-та данни за премиера Бойков Борисов, за главния прокурор и за депутата – Делян Пеевски.

На служебния компютър на Бойков имало данни, че са правени опити за нерегламентиран достъп до сайтове и базите им данни, твърдят от обвинението, но данните на сайтовите са скрити. Отново в снимки, за които се твърди, че са от компютъра на служителя на „ТАД Груп”, прокурорите видели, че той е експлоатирал пропуски в сигурността на сайта на Агенция „Митници”.

Доказателство 13 от списъка на Специализираната прокуратура – твърди се, че на личния телефон на Кристиян Бойков имало файл с име „Ne se chistiiiii”, който съдържал лични данни на депутати, съдии прокурори, кметове. Файла бил качен и в интернет, казват от прокуратурата.

От Специализираната прокуратура показват и цитат, за който се твърди, че е от свидетелски показания. Според цитата "във фирмата се обсъждало да тестват сайтове на различни дружества без тяхно знание и после да ги набират като клиенти". Подобни намеци има и в снимка на чат, за който обвинителите твърдят, че показвал разговор между Бойков и собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров. 

NOVA потърси и официална позиция от Спецсъда как изсветляването на тези доказателства може да се отрази на работата им по процеса, но до края на деня отговор не беше изпратен.

Часове след разпространяването на доказателствените материали от прокуратурата обявиха, че са издали европейска заповед за разследване на главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. Тя е изпратена до френските власти, защото постоянният адрес на Чобанов е в Париж. Той трябва да бъде разпитан във връзка с разследването на "ТАД Груп".

"Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие „Биволъ” към някакво дело, към което да поискат да – със СРС-та и с други методи, да разберат по какви теми работим. С Кристиян Бойков нямам комуникация и не знам кой е той. Имам комуникация по повод хакерска дейност с анонимен източник. Някакво сложно име, не съм запомнил и не мога да ви го цитирам”, каза за NOVA Атанас Чобанов.

NOVA потърси за коментар и тримата обвиняеми за хакерската атака. Георги Янков отказа коментар. Иван Тодоров заяви, че няма да води битки чрез медиите, а в съда. Кристиян Бойков пък сподели, че в момента се чувства "повече от перфектно" и разкри, че вероятно в следващите дни ще бъде направено изявление по казуса. Не уточни обаче кой точно ще говори за аферата.

„Мястото за коментиране на доказателства е в съда, не в медиите. Нямам обяснение на пускането им в общественото пространство, но все едно. Нашата битка не е по медиите. Тези материали не касаят обвинението срещу Иван Тодоров”, каза за NOVA адвокатът на Тодоров – Ина Лулчева.

Търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков също отказа коментар. Причината – не искал да изказва мнение преди края на делото срещу него. 

Прокуратурата протестира решението на съда Иван Тодоров да е пуснат на свобода срещу гаранция в размер на 100 000 лева, а защитата му ще обжалва размера на гаранцията в понеделник. 

Имейла на прокуратурата доведе до нов теч на лични данни. В един от файловете се оказа, че не са заличени ЕГН-та на хората, които се цитират. Друг линк пък се оказа, че води до база данни с ЕГН-та и имена на над 2000 прокурори и следователи. Този линк на практика доказва, че магистрати са били цел на хакерските атаки. Файлът е със заглавие "Ne se chistiiiii" и за няколко часа е прегледан от над 1000 души. Информацията вече не е достъпна, но е направено нейно копие, което не може да се изтрие, заявиха за нова ИТ специалисти.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че изтичането няма потенциал да създаде сериозни проблеми, но в момента се обсъждало дали да няма затягане на режима за отпускане на бързи кредити.

Репортери: Ивелина Драгнева, Деница Суруджийска 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.