Пазарите се изнервиха и отбелязаха спад, петролът също тръгна надолу

Нова ескалация на търговската война между Съединените щати и Китай. Вашингтон определи Пекин като валутен манипулатор, а пазарите реагираха светкавично със спад.  Според анализатори, търговският конфликт може да достигне необратими мащаби.

Гневната реакция от Вашингтон дойде след като Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар. Обезценяването изненада пазарите, тъй като обикновено Пекин подкрепя валутата си. Доналд Тръмп не скри раздразнението си и написа в Twitter: „Китай смята да продължи да получава стотици милиарди долари, които взима от САЩ чрез нечестни търговски практики и манипулиране на валутата“.

Китай спря да купува земеделска продукция от САЩ

Напрежението започна да расте миналата седмица, когато Доналд Тръмп се закани да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Китай обяви, че ще отвърне и спря вноса на американска земеделска продукция.

„Мисля, че от Китай дават сигнал, че им е омръзнало вече. 7 юана за долар винаги е било психологически важна граница. Не знам дали е било толкова икономическа, колкото психологическа. Винаги е била един вид червена линия. Спадането на юана под този праг е сигнал към света и към президента Тръмп, че на Китай му е омръзнало и смята да използва свои собствени лостове”, заяви Оливър Пърш - пазарен анализатор от Bruderman Asset Management.

Този край на примирието в търговската война между двете страни засилва страховете на пазарите и борсовите индекси реагираха със спадане в понеделник. Вчерашният ден се оказа най-лошият за Уолстрийт от началото на годината. Спад от 2 до 3% отбелязаха и в Лондон, Франкфурт и Париж. Цените на петрола също спаднаха с 2,5%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.