Нелепият инцидент стана в казанлъшкото село Розово

Продължава разследването за смъртта на 4-годишното дете в казанлъшкото село Розово. По информация на очевидци джипът, който прегази момиченцето, е потеглил на заден ход, след като в него се е качило друго дете. Следствен експеримент ще установи може ли колата да потегли сама и при какви обстоятелства се случва това.

Джип прегази 4-годишно дете в казанлъшко село

Деца играели на улицата, когато паркиран наблизо джип без шофьор потеглил неочаквано и прегазил детето. Колата е конфискувана. 

„Когато автомобилът е паркиран, трябва да се спазват няколко правила – да се включи превозното средство на обратната на наклона предавка, колелата на колата задължително да бъдат завити към бордюра или канавката”, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Той посочи, че това е поредният подобен инцидент за последните две години. „Много често става така, че първа и трета предавка се грешат. Заден ход и четвърта предавка – също. Проблем става и когато колата автоматик е оставена на неутрална скорост”, добави той.

Според Иванов е почти невъзможно ръчната спирачка да бъде освободена от малко дете. По-скоро при инцидента в Розово става въпрос за неизправност на автомобила или неактивиране на спирачката.

Йонко Иванов заяви, че 30% от ръчните спирачки на автомобилите у нас са неизправни. "Това е проблем на техническия преглед", уточни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.