Това предупреждават руски учени

Забранената зона край Чернобил се радва на бум в туризма, благодарение на успеха на сериала на HBO, посветен на ядрената авария през 1986 г. Въпреки това, едно твърдение от лентата - че съветските екипи, ликвидиращи последиците от аварията изпиват тонове водка, за да помогнат на телата си да се борят с радиацията, се оказва не само погрешно, но може да бъде и смъртоносно.

КАДРИ ОТ ДРОН: Какво е останало от призрачния град край "Чернобил" (ВИДЕО)

Туристите, посещаващи Чернобил, които планират да пият водка, за да се „защитят от радиация“, всъщност са изправени пред по-големи рискове за здравето си, предупредиха медицински експерти на конференция в Москва.

"Не вземайте никаква водка със себе си", каза Наталия Шандала, заместник-директор по науката и биомедицинските технологии във Федералния медицински и биофизичен център в Бурназян.

Владимир Клочков, главен изследовател по радиационна безопасност в Центъра в Бурназян, който участва в операцията по овладяване на ситуацията в Чернобил през 1986 г., заяви, че няма медицински доказателства, които да подсказват, че водката е добра защита срещу радиоактивния стронций.

Призрачни места по света (ГАЛЕРИЯ)

„Когато пристигнах в Чернобил на 17 май, не ни беше дадено сухо вино, въпреки че имаше бира. По-късно, през юни, в зоната е въведен „сухият режим“. Причината е много проста - консумацията на алкохол доведе до много автомобилни катастрофи и други инциденти“, припомни Клочков.

„От тази гледна точка не е препоръчително да вземате алкохол със себе си на екскурзията. Когато човек е трезвен, той е в състояние правилно да прецява ситуацията около себе си“, подчерта ученият.

Районът на Чернобилската ядрена авария стана обект на засилен интерес след успеха на критичния сериал на НВO „Чернобил“ в началото на тази година. Едно от най-известните погрешни схващания от сериала е, че всички екипи постоянно пият водка. Сцени от лентата показват случаи, в които алкохолът е бил консумиран в големи количества. Както обаче казаха бившите членове на екипа, които са гледали сериала, частта с изпиването на тонове водка са чист мит и пример за „художествена измислица“ от създателите на сериите.

След указ на президента: Създава се "Зелен коридор" за туристите в Чернобил

Миналия месец украинският президент Владимир Зеленски подписа указ за създаването на "зелен коридор" за учените, историците и туристите, които посещават региона. В средата на юли беше завършен новият саркофаг, финансиран от Европейския съюз. Той обхваща стария саркофаг, построен в края на 1986 г., за да покрие разрушения реактор номер четири и да предотврати изхвърлянето на неговата смъртоносна радиация.

Чернобилската ядрена катастрофа става в нощта на 25 април 1986 г. и е причинена от експеримент, симулиращ прекъсване на тока. Той е управляван от заместник-директора на системата, който грубо нарушава правилата за безопасност и изключва множество системи за компютърна сигурност. Това води до неконтролирана реакция и парна експлозия, последвана от графитен пожар.

33 ГОДИНИ САМОТА: Фотографски разказ за Чернобил

При инцидента умират 4000 души, най-вече от ракови заболявания, сочат данни на Световната здравна организация. Аварията замърси около 50 000 квадратни километра територия в северна Украйна и до 20% от площта на Беларус.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.