Децата са живели при невъзможни условия

Откриха две осиновени български деца в тежко състояние в американския щат Мисури, съобщи изданието "БГ Войс".  Те били осиновени преди 7 години, а отскоро живеели в градчето Съмървил. Техните родители - 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им.

10 деца са открити в изолирана ферма в градчето Съмървил в щата Мисури. Всички те били недохранени, мръсни и във видимо недобро здравословно състояние. Две от децата са осиновени близначки от България. Едното от момичетата имало глисти, а другото - раздут корем заради недохранване.

ОКОНЧАТЕЛНО: По-строги наказания за домашните насилници (ВИДЕО)

„Децата са на сигурно място, на около 1 час път от града, в помещение под полицейска закрил. Прегледани са от лекар – не е установено сексуално насилие или сериозни здравословни проблеми. За децата се полагат специални грижи”, каза генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Съседи от градчето подали сигнал за състоянието на децата, след като едно от българчетата било открито да върви само по отдалечен път, твърди българското издание в САЩ - "БГ Войс". Според местната медия, момичето разказало, че е подлагано на системни наказания - било оставяно на студа или в горещи помещения и без храна, било карано да бяга босо по чакъл.

„Тези хора са искали от децата си да се обучават вкъщи – това е разрешено в Щатите. Чели са религиозни книги. Те са били новодошли в този район. Това е много селска, аграрна част на Америка. Тази „къщата на ужасите” представлява една ферма. Няма я урбанистичната среда, която да позволява социални контакти”, каза още Анчев.

65% от малтретираните деца у нас – тормозени в семейството

Българските дипломатически власти в Съединените щати са разбрали за случая от медиите. „Децата вече са американски граждани – властите не са длъжни да ни уведомяват. Другият вариант е този малък полицейски участък да не е запознат с Виенската конвенция за консулските отношения. В САЩ има 18 000 служби”, посочи Анчев.

Родителите, които по неофициална информация се казват Мелиса и Марк Макгргър, вече са освободени под гаранция от 100 000 долара.

„Няма възможност децата да бъдат върнати на родителите. Ние ще бъдем държани в течение”, категоричен бе Иван Анчев.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.