Прокуратурата разследва умишлено причиняване на смърт

Прокуратурата разследва умишлено причиняване на смърт след трагедията с 18-годишно момче в аквапарк в Приморско. Детето, което било на почивка с приятели, загина, след като се сблъска с друго момче на пързалка в комплекса. От аквапарка отричат да носят вина за случилото се и прехвърлят отговорността върху самите деца.

Веднага след трагедията започнаха разпитите, а днес на мястото имаше и повторен оглед. Все още няма яснота как се е случила трагедията, след като на всяко съоръжение би трябвало да има спасител, който да следи за изчакване на реда. Ако бъде доказана вина, наказанието може да е от 10 до 20 години затвор. От прокуратурата все още не са привлекли конкретен обвиняем, но, според тях, разследването е на твърде ранен етап.

Двете 18-годишни момчета били от една компания и отишли преди дни на почивка в Приморско. В аквапарка, на пързалката, се спуснал първо Станислав. Веднага след него се спуснало и другото момче. Ударът между тях става в средата на улея.

Въпреки усилията на медиците, Станислав издъхва. Часове след трагедията, родителите му са в шок.

„Знаем, че са се сблъскали глава в глава с негов приятел. Този, който отговаря за пързалката, е пуснал втория младеж по-рано, отколкото трябва. Той твърди, че момчето се е спуснало само", разказаха пред NOVA родителите на момчето, което загина при инцидент в аквапарк в Приморско.

Разследват причините за смъртта на момчето, което загина на водна пързалка в Приморско

Другото момче е изписано за домашно лечение. От аквапарка твърдят, че вината не е у тях.

„Разбрахме, че момчето е починало. Изказваме искрени съболезнования на семейството. Спусканията се контролират. Вероятно не е спазена инструкцията на служителя за правилно спускане. Изобщо не е изчакал служителя”, коментира управителят на атракциона Николай Михайлов.

В аквапарка има и лекар, който е оказал първа помощ на момчетата.

Кой е виновен за трагедията трябва да установи разследването на прокуратурата. Вече е образувано производство.

„За умишлено причиняване на смърт. Наказателният кодекс предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода в този случай”, заяви Йовита Григорова- говорител Апелативната прокуратура в Бургас.

Младеж загина на водна пързалка в Приморско

Ще бъдат направени и две експертизи - една, която да установи точната причина за смъртта на момчето, втората - техническа на съоръжението. 

„Тя ще установи силата на водния поток, ще установи дали е имало технически неизправности по самия аквапарк и в крайна сметка ще установи механизма на настъпване на това произшествие”, обясни Григорова.

Днес аквапарка остана затворен за посетители.

Това е втори инцидент в аквапаркове на територията на Бургаска област. Миналото лято дете получи наранявания, спускайки се по водна пързалка в аквапарка в Равда. Оказва се, че до момента разследването не е приключило заради изчакване на експертизи.

Повече по темата гладейте във видеоматериалите.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.