Близначките попаднали в "къща на ужасите" в Мисури

Откриха две осиновени български деца в тежко състояние в американския щат Мисури. Близначките, които са на 14 години, били осиновени преди 7 години, а отскоро живеели в градчето Съмърсвил. Техните родители - 56-годишен мъж и 40-годишна жена, били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им.

Правосъдното министерство: Социалните в САЩ докладваха, че близначките са щастливи

„Докладите за следосиновителното наблюдение, получени от Министерството на правосъдието, действително говорят, че за децата се полагат много добри грижи и те са се привързали и адаптирали много добре както към родителите, така и към биологичните деца на осиновителите. Не е имало никакви индикации, че има някакъв проблем за тези деца”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Милена Първанова - директор на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международните осиновявания” в Министерството на правосъдието.

„Тепърва ще се установява както фактическото положение, при което са отглеждани децата, така и тяхното състояние и бъдещите действия, които ще бъдат предприети”, каза още тя. И обясни, че докладите са изготвени от лицензиран клиничен социален работник към щата Вашингтон. „На този етап нямаме основание да смятаме, че те не са отразявали действителното положение на децата и на семейството”, каза още Първанова.

Осиновени в САЩ българчета попаднаха в „къща на ужасите”

„Механизмът, по който се регламентират осиновяванията, е еднакъв както за националните, така и за международните осиновявания и предвижда извършаването на посещения и изготвяне на доклади в рамките на две години от допускане на осиновяването. В конкретния случай са извършени 5 посещения от независим клиничен социален работник. Семейството само се свързва с него”, обясни Милена Първанова.

По думите й дейността на тези клинични социални работници е под стриктния контрол както на щатските, така и на федералните власти.

"В Министерството на правосъдието досега не сме имали данни за малтретиране на други деца при осиновяване в чужбина", каза още Първанова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.